Între timp, forţe ale armatei afgane şi luptători talibani au purtat lupte în regiunea din centrul ţării unde luni s-a prăbuşit un avion militar american, transmite Reuters, citând surse oficiale. Forţe ale guvernului încearcă să ajungă la epava avionului, aflată într-o zonă controlată de talibani. Aceştia au susținut luni că ei au doborât avionul, în care s-ar fi aflat agenți de rang înalt ai CIA. Șeful poliției din provincie a declarat că două persoane din avion ar fi în viață și sunt date dispărute.

Luni, Pentagonul a confirmat că un aparat E-11A al armatei SUA s-a prăbuşit în provincia Ghazni, dar a negat că avionul ar fi fost doborât de talibani, aşa cum au afirmat aceştia. Comunicatul Pentagonului nu precizează câţi oameni se aflau la bord şi nici numărul victimelor. 300 de soldați din trupele speciale de elită au fost trimiși spre locul prăbuşirii, aflat în districtul Deh Yak, imediat ce s-a aflat despre aceasta, însă au fost prinși într-o ambuscadă de luptători talibani, a declarat pentru Reuters şeful poliţiei din provincia Ghazni, Khalid Wardak. Un solat a fost ucis și ceilalți s-au retras.

„Din informaţiile noastre, există patru cadavre, iar două persoane de la bord sunt în viaţă şi date dispărute”, a declarat Wardak, precizând că forţele afgane au primit ulterior ordin să se retragă, urmând să fie întreprinsă marți o operaţiune aeropurtată. Potrivit lui Zabiullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, forţe afgane sprijinite de armata americană au încercat să cucerească zona, dar au fost respinşi de talibani.

Mujahid a afirmat totuşi că talibanii vor permite accesul unei echipe de salvare pentru a recupera trupurile victimelor. ”Luptătorii talibani de pe teren au numărat şase cadavre la locul prăbuşirii avionului american”, dar ar putea exista mai multe, dat fiind că incendiul a transformat totul în cenuşă, a indicat el, citat de Agerpres.

Vorbind sub rezerva anonimatului, responsabili americani au afirmat că la bordul avionului prăbuşit se aflau mai puţin de cinci oameni. La locul prăbuşirii nu au ajuns până acum oficiali americani sau alţi membri ai forţei internaţionale în Afganistan, dar declaraţia talibanilor potrivit căreia ei au fost cei care au doborât avionul este menită să inducă în eroare, a afirmat marţi un responsabil militar american. Conform acestuia, o anchetă preliminară arată că a fost vorba despre o problemă mecanică. Avionul, construit de Bombardier Inc, este folosit pentru comunicaţii în zone îndepărtate.

(Editor A.D.)