Experţii estimează că infecţiile cu coronavirusul 2019-nCoV va cauza cel puţin câteva zeci de mii de îmbolnăviri şi va dura mai multe luni în cel mai bun caz, au estimat anumiţi experţi în epidemiologie, bazându-se pe primele date disponibile. “Cel mai bun dintre scenarii ar fi ca ea să continue primăvara, vara, şi apoi să înceteze”, a declarat David Fisman, profesor la Universitatea din Toronto, autorul unui buletin publicat de Societatea internaţională pentru boli infecţioase.

“Nu se va opri săptămâna viitoare sau luna viitoare”, a declarat Alessandro Vespignani, profesor la universitatea americană Northeastern, coordonatorul unui grup de cercetători care publică analize în timp real despre această epidemie. “Nu vă hazardaţi dacă spuneţi că ea va mai dura ceva vreme”, a adăugat el.

Persoanele infectate pot fi contagioase fără să aibă simptome

Până weekendul trecut, se credea că persoanele infectate nu erau contagioase înainte de apariţia simptomelor (febră şi dificultăţi respiratorii, pneumonie), dar autorităţile chineze au anunţat acest lucru duminică, un aspect pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu l-a confirmat deocamdată, transmite Agerpres.

Cercetătorii americani spuneau că au nu văzut dovezi în acest sens. Dacă persoanele fără febră pot să contamineze alte persoane, atunci acest detaliu schimbă complet dinamica epidemiei. Perioada de incubaţie începe doar să fie estimată – aproximativ două săptămâni sau chiar mai puţin. Potrivit OMS, ea ar fi cuprinsă între două şi zece zile.

Numeroşi experţi au calculat în ultimele zile un parametru important pentru epidemii: rata de reproducere de bază, cunoscută şi sub numele “R zero”. Ea reprezintă pur şi simplu numărul de oameni contaminaţi de o persoană infectată. Estimările lor sunt cuprinse între 1,4 şi 3,8, acesta fiind un interval moderat, potrivit lui David Fisman.

Virusul ucişaş are multe asemănări cu SARS

Cifrele menţionate reprezintă doar o valoare medie: poate că anumiţi pacienţi au contaminat mulţi oameni, iar alţii au infectat mai puţini. “În sine, nu e un motiv pentru a panica”, a spus Maimuna Majumder, cercetătoare la Universitatea Harvard şi la Spitalul pentru copii din Boston. Ea a reamintit că această rată este de 1,3 pentru gripa sezonieră (care face milioane de cazuri pe an) şi cuprinsă între 2 şi 5 pentru SARS (Sindrom Acut Respirator Sever, care a cauzat 774 de decese şi 8.000 de îmbolnăviri în 2002-2003). Prin comparaţie, pentru rujeolă este cuprinsă între 12 şi 18.

După măsurile de carantină, izolare, spălarea sistematică a mâinilor, purtarea de măşti, numărul mediu al infecţiilor ar putea să scadă. Dacă “Rata zero” scade sub 1, epidemia va dispărea.

Însă efectul măsurilor luate de China în ultimele zile se va face resimţit peste una sau două săptămâni, spun oamenii de ştiinţă, căci acesta este ciclul virusului. “Pare tot mai mult că se aseamănă cu SARS. SARS era controlabil, deci sperăm că şi acesta va fi, însă vom şti acest lucru abia în săptămânile viitoare”, a declarat David Fisman. “Va fi nevoie de săptămâni, probabil de luni, şi nimeni nu ştie cum vor evolua lucrurile”, a adăugat el.

Numărul real de cazuri înregistrate în China, inclusiv cele nedetectate, potrivit grupului internaţional coordonat la Universitatea Northeastern, este fără îndoială de peste 25.000, a spus Alessandro Vespignani. Cercetătorii de la Universitatea Hong Kong (HKU) estimează la rândul lor că acest număr depăşeşte 40.000 în prezent. “E uşor să vedem această cifră dublându-se sau triplându-se, şi asta doar în oraşul Wuhan”, a spus profesorul Vespignani. “Dacă şi alte oraşe mari sunt afectate, cifrele vor creşte foarte mult”.

Fluctuaţii ale ratei de mortalitate

El nu doreşte să estimeze numărul posibil al decedaţilor. Rata mortalităţii acestui coronavirus s-a situat până acum în jurul pragului de 3%, însă aceste rate au tendinţa de a creşte şi a descreşte: cresc la început, când cei mai vulnerabili mor, scad apoi şi reîncep să crească când alţi pacienţi decedează. Şi din acest punct de vedere săptămânile viitoare vor dezvălui adevărata periculozitate a coronavirusului 2019-nCoV.

Președintele Donald Trump a propus Chinei ajutorul Statelor Unite. Ministerul Educației din China a anunțat că va amâna începerea noului semestru școlar, pe termen nedeterminat, în contextul agravării epidemiei cu coronavirus. În timp ce spitalele din Wuhan sunt supraaglomerate, iar medicii, de multe ori, nu au cu ce să trateze pacienții, administrația de la Beijng spune că situația este sub control. Armata a ajuns în regiune cu suplimente de medicamente, iar guvernul costruiește două spitale.