De la 1 ianuarie 2018 contribuţiile sociale vor fi de 35%, reduse de la 39,25% şi vor fi datorate exclusiv de angajat. „Modificăm sarcina fiscală a obligaţiilor privind contribuţiile sociale datorate de angajat şi angajator, în sensul preluării în totalitate de către angajat. De asemenea, se va modifica modul de stabilire a CAS şi CASS în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente. Respectiv CAS-ul se va plăti fie la bugetul asigurărilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel puţin egală salariului minim pe economie. CASS-ul se va plăti la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate”, a declarat, pentru Capital, ministrul Finanţelor. Asta aduce o majorare a sumelor minime datorate la stat cu 25% şi eliminarea  plafoanelor maximale de plată.

Astăzi, baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în anul pentru care se efectuează definitivarea contribuției,mai mare decât echivalentul de cinci ori acest câştig. Salariul mediu brut pe care s-a fundamentat bugetul pe anul 2017 este de 3.130 de lei. Asta înseamnă că baza de calcul este de 1.095 de lei. Respectiv aceasta e suma minimă la care se aplică această contribuţie.  Contribuţia minimă datorată este de 383 de lei iar cea maximă este de 5.477 de lei. De la 1 ianuarie 2018, raportată la salariul minim, contribuţia minimă datorată va creşte la 507 lei iar plafonarea se elimină. Calculul este unul estimativ, însă, asta în condiţiile în care salariul mediu brut se va majora.

De asemenea, angajatorul nu va mai datora nimic la stat pentru angajat, însă va reţine la sursă obligaţiile angajatorului şi le va vira la bugetul de stat. Revista Capital a scris acest lucru încă de săptămâna trecută

O ultimă modificare anunţată este cea referitoare la eliminarea a patru contribuţii, inclusiv cea de şomaj, tot de la 1 ianuarie 2018.