Conform specialiştilor, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. În acelaşi timp, în nordul Moldovei se vor înregistra deficite moderate de apă în sol. 



'Regimul termic favorabil din aer şi sol va imprima ritmuri în general normale în desfăşurarea proceselor vegetative la culturile de toamnă în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând zonele depresionare, unde acestea se vor desfăşura uşor mai lent', se precizează în estimarea ANM. 



Din punct de vedere al stării culturilor, orzul şi grâul de toamnă însămânţate în perioada optimă vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (25-100%). La cultura de rapiţă se va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-11 frunze), la nivelul întregii ţări. În toate plantaţiile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus vegetativ. 



De asemenea, local, pe terenurile cu expoziţie sudică va fi posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor, îndeosebi la speciile timpurii de sâmburoase. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară se vor efectua în condiţii bune. 



În acest context, specialiştii ANM recomandă: controlul semănăturilor pentru verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK), lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de 

rodire şi tratamente fito-sanitare) în plantaţiile pomi-viticole, precum şi efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea efectuării însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, ovăz, mazăre, borceag, lucernă, sfeclă de zahăr). 



În ceea ce priveşte caracteristicile meteorologice, perioada următoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată ţara. 



Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -1 şi 11 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind cuprinse între un grad şi 5 grade Celsius, la nivelul întregului teritoriu agricol. 



Maximele aerului se vor încadra între 5 şi 16 grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar minimele se vor situa între -7 şi 6 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Meteorologii prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.

 

Sursa: Agerpres