Un număr de 783 de localităţi din mediul rural ar urma să aibă internet în bandă largă (broadband), ca urmare a RO-NET, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de comunicaţii din România.

'Acest proiect arată în mod concret modul în care Fondurile Structurale şi de Investiţii Europene contribuie la dezvoltarea pieţei unice digitale. Odată cu introducerea internetului în bandă largă în zonele rurale vin şi oportunităţi economice şi o mai bună calitate a vieţii pentru locuitori', a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Graţie RO-NET, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile. 

Ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Delia Popescu, a declarat recent, într-un interviu acordat Agerpres, că procedura de fazare a proiectului Ro-Net, prin care 783 de localităţi dezavantajate ar trebui să beneficieze de reţele de Internet în bandă largă, nu s-a încheiat şi, cel mai probabil, obiectivul de finalizare a acestuia până la sfârşitul anului nu va putea fi atins.

RO-NET este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai a acestui an, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, 'RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca 'zone albe' iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice'.