Potrivit ANTREC, orientarea turiştilor români către pensiuni are două motive. În primul rând, din ce în ce mai mulţi români optează pentru tradiţii, linişte şi un cadru natural deosebit. Pe de altă parte, la ora actuală există peste 6.000 de pensiuni autorizate în aproape toate regiunile ţării, fiind extrem de accesibile pentru turişti. Bucureştenii aleg prioritar zona Bran-Moieciu, clujenii – Maramureş sau zona Apusenilor, ieşenii – Neamţ şi Bucovina. Delta Dunării a înregistrat, pentru cele circa 100 de pensiuni din zonă, un grad de ocupare de circa 60%.

'Vremea a fost totuşi favorabilă şi să nu uităm că în perioada aprilie-mai asistăm la spectacolul întoarcerii păsărilor migratoare. Turiştii au optat pentru excursii în pădurea Letea, la Caraorman, Sf. Gheorghe, Sulina şi au putut admira fauna şi vegetaţia luxuriantă', precizează Silviu Gheorghe, preşedintele ANTREC – filiala Tulcea.

În judeţul Braşov, pensiunile au înregistrat un grad de ocupare cuprins între 90 şi 95%, cea mai solicitată regiune fiind Bran – Moieciu – Fundata.

'Majoritatea turiştilor au ales 3 nopţi de cazare, de joi până duminică. Ca activităţi de divertisment, aceştia au optat pentru drumeţii, plimbări cu bicicleta ori cu căruţa sau pentru picnicuri la marginea pădurii', a declarat Mioara Stoian Vişan, preşedinte ANTREC – filiala Braşov.

Cele mai solicitate zone de turism rural, pentru perioada 1 Mai, au fost Bran – Moieciu – Fundata, Bucovina, Neamţ, Vrancea, Maramureş, nordul Olteniei, Mărginimea Sibiului, Apuseni dar şi Delta Dunării.

De asemenea, reprezentaţii ANTREC precizează că, duminică, 4 mai, o dată cu încheierea minisejurului de 1 mai, se reia cea de-a XXIII-a ediţie a programului special 'Vacanţă la ţară', care se va încheia pe 13 iunie. Ca în fiecare an, acest program este iniţiat şi organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural – ANTREC România. Programul este destinat tuturor categoriilor de turişti, care au oportunitatea de a descoperi viaţa satului, tradiţiile locurilor respective, ospitalitatea specifică acestui tip de turism şi – nu în ultimul rând – pot servi o masă tradiţională cu bucate specifice fiecărei zone pentru care vor opta.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a propus valorificarea acestuia şi prin agenţiile de turism membre, la fel ca şi în toamna trecută.

Tarifele practicate de către pensiuni pentru actuala ediţie a programului 'Vacanţă la ţară' sunt următoarele: pensiuni de 2 margarete – 175 lei/ persoană, pensiuni de 3 şi 4 margarete – 225 lei/ persoană, pensiuni de 5 margarete – 290 lei/ persoană.

În tarif sunt incluse 5 nopţi cazare în cameră dublă, prima noapte de cazare fiind aferentă zilei de duminică. Sejurul se va încheia în ziua de vineri. Fiecare pensiune participantă în acest program va oferi din partea casei micul dejun. Rezervările se pot face direct la pensiune, prin agenţiile membre ANAT, prin filialele ANTREC.

ANTREC aminteşte că toate manifestările şi programele Asociaţiei din acest an se desfăşoară sub auspiciile 'ANTREC România la aniversarea a 20 de ani – Păstrăm tradiţiile', precum şi la 10 ani de la înfiinţarea revistei specializate 'Vacanţe la ţară'.