În interviul apărut cu câteva zile înainte de Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului, şeful statului român apreciază că tinerii dispun de un volum de informaţii pe această temă la care generaţiile mai vârstnice nu au avut acces.

'Problema noastră ca naţiune, în tot ce priveşte memoria Holocaustului, este mai ales cu generaţia mai vârstnică şi cu siguranţă generaţia mea. Regimul comunist nu a vorbit niciodată despre aceste lucruri', notează preşedintele român.

În prezent însă, arată acesta, 'Holocaustul evreilor este tratat pe larg în manualele din România'. 'Profesorii noştri merg la Yad Vashem să aprofundeze subiectul şi transmit informaţia tinerilor. De aceea, tinerii din România primesc o mare cantitate de informaţii, care înainte nu le erau date', afirmă el.

Şeful statului subliniază, totodată, faptul că România este 'singura ţară unde nu există o mişcare organizată sau un partid care să fie îndreptat împotriva evreilor şi a minorităţilor'. 'Sunt mândru de această situaţie pentru că arată toleranţa poporului român faţă de evrei de-a lungul anilor, până în zilele noastre', declară Băsescu, citat în ziarul evreiesc.

Preşedintele român aminteşte, în acelaşi interviu, că România şi Israelul au relaţii diplomatice de şase decenii, încă din perioada comunistă, iar aceste relaţii s-au consolidat de-a lungul anilor, Israelul putând vedea România ca pe un 'prieten şi partener' în toate aspectele.

'Fireşte, toată lumea doreşte pacea în Orientul Mijlociu, dar România promite să apere interesele Israelului şi drepturile naturale ale Israelului în orice acord de pace, iar acest lucru înseamnă că palestinienii trebuie să recunoască Israelul ca stat evreiesc', a spus Băsescu.

Preşedintele României a subliniat în timpul vizitei sale în Teritoriile Palestiniene că ţara sa are 'relaţii excelente cu lumea arabă, relaţii credibile, mai ales cu palestinienii', menţionează în context Israel Hayom.

Traian Băsescu notează în interviul acordat ziarului israelian, legat de subiectul restituirii proprietăţilor confiscate în regimul comunist, că România este 'singura ţară fostă comunistă care face eforturi şi doreşte restabilirea proprietăţilor care le-au fost luate oamenilor'.

În acelaşi timp, explică preşedintele, 'trebuie amintit faptul că nu doar proprietăţile evreilor au fost naţionalizate, ci ale tuturor românilor'. Dar, precizează el, 'în pofida dificultăţilor birocratice, am restituit deja aproape 20% din proprietăţi persoanelor îndreptăţite şi pot să promit că într-un deceniu vom ajunge la 100%'. 'Oricine poate demonstra că a fost proprietar va primi compensaţia potrivită', adaugă el. În cazurile în care retrocedarea proprietăţii este imposibilă, proprietarul va fi compensat într-unul din cele două moduri posibile – cu bani sau cu un alt teren', a arătat Băsescu, citat de Israel Hayom.

Preşedintele evocă pe de altă parte legăturile dintre armata israeliană şi cea română, care 'au fost şi rămân excelente', şi salută faptul că procesul de cooperare militară dintre cele două ţări 'nu a avut de suferit ca urmare a catastrofei' din iulie 2010, când un elicopter Yasur al forţelor aeriene israeliene s-a prăbuşit în Munţii Carpaţi, provocând moartea întregului echipaj, format din patru piloţi, doi tehnicieni de zbor israelieni şi un ofiţer român care observa exerciţiul de antrenament. Media româneşti au dat vina pe armata locală pentru dezastru, iar antrenamentele în regiune au încetat pentru multă vreme, menţionează ziarul israelian.

Traian Băsescu, după cum notează Israel Hayom, a discutat pe larg despre acel incident pentru prima dată de la producerea lui. România 'învaţă de la Israel, cumpără de la acesta echipament militar şi soldaţii noştri combatanţi cooperează în toate aspectele', a afirmat şeful statului. 'Înţelegem avantajele pe care le are această cooperare specială cu armata israeliană pentru noi şi pentru armata noastră şi ce putem câştiga de pe urma ei. De aceea este atât de importantă pentru noi', a adăugat el.

Ziarul israelian aminteşte totodată de importanta prezenţă israeliană în lumea civilă a afacerilor care face ca în prezent ebraica să fie a patra limbă cea mai vorbită în România.'Ştim că mulţi israelieni au găsit teren fertil pentru afaceri în România', a declarat Băsescu, citat de Israel Hayom. AGERPRES