Malloch a anunţat în plus că actuala administraţie de la Washington va privilegia relaţiile bilaterale cu capitalele europene în faţa celor cu UE ca bloc, el subliniind de asemenea că preşedintele Donald Trump va aduce o schimbare 'tectonică' în ordinea internaţională. 

'Europa nu este acelaşi lucru ca Uniunea Europeană. Nu toate statele sunt membre şi nu toţi membrii participă la fel', a spus Ted Malloch într-un interviu publicat marţi de săptămânalul austriac News, citat de agenţia EFE. 

'Se ştie că în curând Marea Britanie va ieşi (din UE) şi presupun că şi alte state vor avea referendumuri similare. Viitorul acestei Uniuni Europene este incert', a apreciat Malloch. 

Într-un interviu acordat săptămâna trecută publicaţiei germane Der Spiegel, el a prezis chiar sfârşitul blocului comunitar, poziţie în urma căreia marile grupuri politice din Parlamentul European au cerut să nu fie acceptat în postul de ambasador al SUA pe lângă Uniunea Europeană. 

Acest profesor universitar în vârstă de 64 de ani, un susţinător deschis al Brexit-ului, a stârnit polemici şi după ce a sugerat că şi-ar dori dispariţia monedei euro, anticipând chiar că acest lucru s-ar putea întâmpla în circa un an şi jumătate. 

În interviul acordat publicaţiei austriece News, Ted Malloch aminteşte că anul acesta în unele state ale UE se desfăşoară alegeri cruciale pentru viitorul blocului comunitar şi s-a declarat 'surprins de cât de mare este respingerea faţă de UE în aproape toate statele' europene. 'Există o incertitudine politică, situaţia din Italia şi din alte ţări. Niciun investitor nu recomandă la ora actuală investiţiile în euro', a continuat el. 

În opinia sa, problema fundamentală este că la Bruxelles s-a crezut că o uniune economică va conduce şi la o integrare politică mai profundă. 'Era evident că avea sens pentru Europa să se alieze economic. Dar problemele au început atunci când a fost introdusă moneda comună şi s-a crezut că s-ar putea crea ceva de genul Statelor Unite ale Europei', a indicat cel ales de preşedintele Donald Trump să-l reprezinte în relaţiile cu UE. 

În acest interviu Ted Malloch a mai menţionat că noua administraţie de la Washington va acorda atenţie mai degrabă relaţiilor bilaterale cu statele europene luate individual, decât relaţiilor cu UE ca bloc. 'Interesele naţionale ale Statelor Unite sunt mai bine susţinute dacă sunt privilegiate relaţiile bilaterale cu toate statele, inclusiv cu cele europene. Acesta va fi principiul şi va fi foarte clar', a explicat ambasadorul propus de Trump. 

El a mai subliniat că preşedinţia lui Trump va aduce o schimbare 'tectonică' în relaţiile internaţionale, schimbare ce se va traduce prin evoluţia de la o 'globalizare a elitelor către o ordine centrată pe statele naţiune'. 

Dar Ted Malloch a criticat nu doar UE, ci şi organismele multilaterale, precum ONU, acesteia din urmă reproşându-i 'birocraţia' şi 'politizarea'

AGERPRES