În ultimii doi ani, preţul energiei electrice a scăzut în România, ca şi preţul gazului, în concordanţă cu tendinţele globale. În 2017, gazul şi electricitatea vor continua să rămână la niveluri relativ scăzute de preţ. Ba chiar, preţul curentului pentru consumatorii casnici este mai mic cu până la 5%, de la 1 ianuarie, în urma ajustării de către ANRE a tarifelor de distribuţie, şi, potrivit prevederilor Codului Fiscal în vigoare, a eliminării „taxei pe stâlp“ şi a scăderii TVA la 19%. Preţul reglementat al gazului a rămas acelaşi, acum, la început de an, însă la 1 aprilie piaţa consumatorilor casnici se va liberaliza iar preţul plătit de români pentru gaz va fi stabilit pe bază de cerere şi ofertă.

2017 va reprezenta un an crucial pentru termocentralele din Oltenia şi Valea Jiului. Confruntate cu pierderi şi datorii de sute de milioane de euro, acestea sunt cu un „picior în groapă“. Doar un plan foarte dur de restructurare cu concedieri de ordinul miilor și închideri de activități le poate ajuta să supravieţuiască. Hidroelectrica, pe de altă parte, va avea dacă nu va exista o secetă extremă un nou an bun, după un 2016 excelent, şi este de aşteptat să le listeze la bursă, având şansa să fie cea mai de succes companie românească de pe piaţă. La termocentrala Iernut a Romgaz vor începe lucrările pentru modernizare, investiţie de 300 de milioane de euro. Actualul guvern va trebui să decidă și asupra investiției de 6,5 miliarde de euro în construcția recatoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect derulat cu chinezii.

Tot în acest an, este așteptată o decizie din partea ExxonMobil şi OMV Petrom în ceea ce privește exploatarea resurselor din Marea Neagră. În ceea ce priveşte transportul de energie şi gaz, este de aşteptat să continue investiţiile de sute de milioane de euro de pe Coridorul 4 Pan – European. Tot în acest an, începe masiv programul de montare de contoare electrice inteligente în casele românilor.