Pierderile survenite ca urmare a devalorizării activelor au fost de 89 mil. euro, proprietăţile din România pierzând 51 mil. euro în decurs de un an. După ieşirea din insolvenţă, în iunie anul trecut, compania a decis să vândă o mare parte din activele din România. În toamna anului trecut, investitorul a reuşit să vândă un teren din Târgu Mureş pentru suma de 3,5 mil. euro către grupul InterCora. Lotul era evaluat la finalul anului 2013 la 6,17 mil. euro. La scurt timp a vândut şi terenul din Hunedoara pentru 1,2 mil. euro, către compania de bricolaj Dedeman. Proprietatea era evaluată anterior la 2,35 mil. euro. Acum, compania se află în proces de due-diligence pentru vânzarea terenului din Iaşi, cumpărat în 2008 de la Iaşitex pentru 21 mil. euro. Plaza Centers a primit un avans de 2 mil. euro pentru acest teren şi a solicitat un nou certificat de urbanism pentru construirea unui magazin de bricolaj, indicând faptul că tot Dedeman ar putea fi cumpărătorul.

Dezvoltatorul mai deţine terenuri în Constanţa, evaluat la 3,3 mil. euro, Slatina (1 mil. euro), Braşov (2 mil. euro) şi Timişoara (8,9 mil. euro), plus un teren pe care a fost începută construcţia unui mall în Miercurea Ciuc, evaluat la 2,46 mil. euro. Toate acestea sunt scoase la vânzare, cu excepţia celui din Timişoara, unde Plaza Centers vrea să înceapă în acest an construcţia primului lor centru comercial din România, cu o suprafaţă de 40.000 mp închiriabili. Demararea acestui proiect este condiţionată de atragerea unui număr suficient de chiriaşi care să permită contractarea unui credit de dezvoltare. Construcţia centrului comercial înseamnă un efort investiţional de circa 60 mil. euro.

Planurile companiei sunt însă date peste cap de fondul sud-african de investiţii NEPI, cel mai mare investitor imobiliar din România, care a finalizat deja fundaţia mallului pe care îl au programat pentru Timişoara.

Perla coroanei, uitată

Cea mai importantă proprietate deţinută de Plaza Centers în România este Casa Radio din Bucureşti. Proiectul este evaluat acum la 87 mil. euro, cu 43 mil. euro mai puţin decât în urmă cu un an. Compania deţine 75% din terenul şi scheletul Casei Radio, restul fiind deţinut de statul român.

„Pe fondul crizei financiare şi pentru ca procesul de construcţie să fie aliniat condiţiilor actuale de piaţă, compania a iniţiat discuţii preliminare cu autorităţile în ceea ce priveşte viitorul proiectului. De asemenea, compania a notificat oficial autorităţile că va încerca să redefinească o parte din termenii contractului curent, inclusiv calendarul lucrărilor, structura şi etapele proiectului“, se arată în raportul financiar al Plaza Centers.

Casa Radio ar trebui să devină un complex cu o suprafaţă comercială de 467.000 mp, care să includă un mall de 90.000 mp, birouri, un hotel şi un centru de conferinţe. Noul termen de începere a lucrărilor a fost stabilit pentru 2017. La finalizare, proiectul ar trebui să aibă o valoare de piaţă de peste 555 mil. euro.

Istoricul decăderii

Miliardarul israelian Mordechay Zisser (58 de ani), fondatorul Plaza Centers, a avut cel mai mult de pierdut pe de urma expunerii companiei sale pe piaţa românească. El a investit, în principal prin intermediul Plaza Centers, peste 300 mil. euro în cele şapte terenuri din Iaşi, Timişoara, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din Bucureşti, în clădirea de birouri Palazzo Ducale şi hotelul Radisson Blu (fostul Hotel Bucureşti de pe Calea Victoriei). Treptat, România a ajuns să cântărească cel mai mult în portofoliul de active al Plaza Centers şi la fel de mult în balanţa de pierderi.

Plaza Centers s-a aflat în insolvenţă din noiembrie 2013 şi până în iulie anul acesta. Ca urmare a procesului de reducere a expunerii de pe piaţa românească, Plaza Centers a ieşit şi din parteneriatul pe care îl avea cu Aura Investments. În urma ruperii parteneriatului, Aura a preluat controlul integral a trei proprietăţi, iar Plaza Bas, subsidiară a Plaza Centers, a rămas cu patru terenuri evaluate la 5 mil. euro şi cu un credit de 9,7 mil. euro. În urma tranzacţiei Plaza a pierdut 4,1 mil. euro. Plaza Centers încheiase, înainte de criză, un parteneriat cu firma olandeză BAS Development care presupunea dezvoltarea a două proiecte de birouri la Braşov şi Ploieşti şi a cinci proiecte rezidenţiale: două în Ploieşti, două în Braşov şi unul în Bucureşti.

Ca parte a aceleiaşi strategii, Plaza Centers accelerează procesul de vânzare al proprietăţilor din Miercurea Ciuc şi Constanţa, oferind reduceri de preţ. Astfel, terenul şi construcţia începută în Miercurea Ciuc au fost scoase la vânzare pentru 2 mil. euro, valoare redusă cu 41%, iar terenul din Constanţa este pus pe piaţă la 2,5 mil. euro, reducere de 50%.