Proiectul de ordonanţă spune că, înainte de a începe reabilitarea blocurilor cu risc seismic, autorităţile trebuie să bată la uşa locuitorilor, ca să facă o expertiză. Oamenii trebuie anunţaţi cu o lună înainte. Dacă refuză să deschidă, autorităţile pot duce cazul în instanţă. Şi obţin rapid un ordin de evacuare, scrie TVR

Decizia de evacuare va avea caracter executoriu, din momentul în care primăria va pune la dispoziţia persoanei vizate o locuinţă de necesitate. Costul mutării şi chiria vor fi suportate din bugetul local. Oamenilor le va rămâne să plătească doar întreţinerea.

Capitala are însă mult prea puţine locuinţe de necesitate.

La finalul consolidărilor, atât persoanele fizice, cât şi firmele care au spaţii în clădirile respective, trebuie să achite lucrările. Plata se va face în 5 ani, în rate egale, cu o dobândă de 5%. Dacă apar întârzireri mai mari de 30 de zile, se vor calcula majorări. În acest moment, legislaţia în vigoare prevede că locatarii blocurilor consolidate trebuie să achite lucrările în rate lunare, fără dobândă, calculate pe 25 de ani.