Numărul proiectelor mari de birouri din zona de centru-vest a explodat în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016, atrăgând atenţia managerilor companiilor în căutare de sedii noi. Sub-zonele Orhideea-Politehnică şi Cotroceni au fost vârf de lance şi au atras tranzacţii de birouri care au însumat 50.209 mp, numai în primele şase luni din 2016, conform datelor centralizate în Forumul principalelor companii imobiliare de pe piaţa de birouri. Acest volum reprezintă, conform studiului realizat de ESOP Consulting, mai mult decât dublu comparativ cu valoarea tuturor tranzacţiilor din această zonă la nivelul anului trecut (în 2015, în zona de centru-vest s-au încheiat contracte de închiriere pentru 19.000 mp). 

"În piaţa de birouri a existat un dezechilibru semnificativ în ultimii cinci ani. Zona Barbu Văcărescu – Dimitrie Pompei s-a dezvoltat accelerat, în timp ce zona de centru-vest şi zonele ultracentrale au avut un ritm mai lent, puţine proiecte au fost demarate şi, de regulă, acestea au fost de suprafeţe mici sau medii. În ultima perioadă am remarcat, însă, un interes în creştere atât din partea dezvoltatorilor cât şi din partea companiilor pentru zona Orhideelor – Politehnică şi credem că în următorii trei, patru ani această zonă va fi în lumina reflectoarelor, iar stocul de birouri aferent va recupera parţial decalajul faţă de zona de centru-nord", spune Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting l CORFAC International. 

În topul zonelor de birouri din Bucureşti conduce zona de centru-nord, cu un total de 81.842 mp şi o pondere de 54% din totalul tranzacţiilor, în S1 2016. Aceasta a pierdut, însă, circa 14% din cota de piaţă numai în ultimele şase luni (la nivelul întregului an 2015 ponderea a fost de 68%). 

Pe locul doi în S1 2016, se află zona de centru-vest, pe locul trei zona ultracentrală (la mare distanţă însă ca volum de primele două şi cu o pondere de 6%), urmată de zonele de centru-est şi centru-sud, fiecare cu un procent de 3%. Comparativ cu 2015, zona de centru-vest a crescut cu 23% din cota de piaţă, în timp ce zona de nord a scăzut cu 7% şi zona ultracentrală cu 4%.