Dacă în România salariul mediu pe economie este de circa 460 de euro, în alte ţări europene, precum Germania, Spania sau Italia, lucrurile stau diferit. Este drept, aici şi costurile de trai sunt mult mai ridicate, însă atunci când primeşti un salariu motivant, să lucrezi în străinătate nu sună deloc rău. Este şi povestea celor peste două milioane de români care lucrează legal peste hotare.

Potrivit site-ului expatistan.com, care oferă statistici globale cu privire la nivelul de trai, costul vieții în Germania este cu 80% mai mare decât în România, în Spania este mai mare cu 67%, în timp ce în Italia costul vieții este cu 82% peste cel din țară. Pe de altă parte, în Germania salariul mediu net pe economie este de 2.255 de euro, în Spania de 1.754 de euro, în timp ce în Italia acesta ajunge la 1.560 de euro. În urma cheltuielilor lunare, un neamţ rămâne cu 962 de euro, un spaniol cu 845 de euro, un italian cu 314 euro, în timp ce un român care câştigă salariul mediu net mai are la final 14 euro. Iar aici nu este luat în calcul prețul unei mașini și costul lunar al carburantului. Oricum, indiferent de acest indicator, concluzia este că Germania poate fi considerată cea mai bună țară în care să locuiești, locul ideal pentru un nivel de trai ridicat.

În Germania se trăiește mult și bine

Oriunde pe glob, chiria unei locuinţe este cea mai costisitoare. Pentru închirierea unui apartament de 85 de metri pătraţi într-o zonă medie din Berlin, chiria lunară pentru două persoane se situează în jurul sumei de 952 de euro. Aici, costurile minime pentru îmbrăcăminte sunt de 221 de euro, în timp ce utilităţile (inclusiv abonamentul la internet) costă în jur de 153 de euro.

În ceea ce priveşte costurile privind asigurarea medicală, Germania este printre ţările preferate de mulţi europeni. La ora actuală, rata contribuţiei lunare pentru asigurările de sănătate este de 8.2%, procent plătit și de angajat și de angajator. Asta înseamnă că dacă o persoană are un salariu net de circa 2.000 de euro, va plăti 164 de euro lunar, în timp ce angajatorul achită aceeaşi sumă. În ceea ce priveşte costurile cu mâncarea, acestea reprezintă aproximativ 50 de euro pe săptămână. Mai precis, mâncarea de tip fast-food costă între 6 şi 10 euro, în timp ce preţul mediu dat de o persoană la un restaurant obişnuit este de circa 13 euro. În acelaşi timp, un abonament lunar pentru a folosi transportul în comun este de 79 de euro.

În Italia se câștigă bine

De câte ori ne gândim la Italia, ne apar în minte preţurile cafelelor din zonele turistice. De fapt, ne cam păcălim. Să trăieşti în Italia nu este foarte scump. Costurile din Berlin sunt asemănătoare cu cele din Roma. De pildă, pentru acelaşi apartament de 85 de metri pătraţi, dar în capitala Italiei, chiria lunară pentru două persoane este de 1.034 de euro, în timp ce utilităţile costă 128 de euro pe lună. Totuşi, cu aceiași bani poate fi închiriat un apartament mai mare, însă în altă regiune. De pildă, în Latina, un oraş situat la 50 de kilometri de Roma, preţul mediu este de 500 de euro. De asemenea, cheltuielile lunare cu îmbrăcămintea ar fi de 366 de euro, câtă vreme o cină într-un restaurant nu ar depăşi 36 de euro. Ori de câte ori este achiziţionată sau închiriată o proprietate aici, se poate observa că telefonia, gazul şi curentul au fost deconectate, iar viitorii chiriaşi sau proprietari vor fi nevoiți să le reconecteze şi să semneze noi contracte cu furnizorii locali. Aici facturile ajung o dată la două luni şi pot fi plătite şi la oficiile poştale dar şi la bănci. În Roma, abonamentul lunar pentru transportul în comun este de 35 de euro. Aici, se cheltuie în jur de 200 de euro pe lună pe mâncare, de persoană, iar sistemul medical este gratuit.

Trai lejer în Spania

Să locuieşti în Madrid este cu 9% mai ieftin decât în Roma. În Madrid, un apartament de 85 de metri pătraţi pentru două persoane costă 878 de euro, în timp ce utilităţile ajung la 136 de euro. Aceleaşi haine cumpărate lunar în Berlin şi Roma, în capitala Spaniei se pot achiziţiona la preţul de 279 de euro. Costul unui abonament lunar pentru a folosi transportul în comun este de 55 de euro. În afara oraşelor mari, persoanele care hotărăsc să se mute în Spania vor trebui să facă anumite schimbări în stitlul lor de viaţă în contextul în care magazinele se închid pentru 3 ore în timpul zilei, iar restaurantele sunt deschise foarte rar pentru cei care obişnuiesc să mănânce dimineaţa.

14 euro este suma pe care o poate economisi lunar un român cu salariu mediu net, de 22 ori mai puțin decât un italian sau de 68 de ori mai puțin decât un german

În România, unde salariul mediu este de circa 463 de euro, costul închirierii unui apartament de 85 de metri pătraţi în Bucureşti este în jur de 360 de euro. Aici, utilităţile costă circa 58 de euro lunar, iar cel mai ieftin abonament lunar pentru transportul în comun costă circa 11 euro. În ceea ce priveşte cheltuielile cu mâncarea, acestea ajung la circa 200 euro lunar.

Pentru închirierea unui apartament de 85 de metri pătraţi într-o zonă medie din Berlin,
chiria lunară pentru două persoane se situează în jurul sumei de 952 de euro.

Costul de trai în Madrid, cu 67% mai scump decât în Bucureşti
Costul de trai din Roma, cu 82% mai scump decât la Bucureşti
Costul de trai în Berlin, cu 80% mai scump decât în Bucureşti
Pentru analiză am luat în calcul:

Chiria unui apartament de 85 de metri pătraţi pentru două persoane situate într-o zonă normală din capitala ţării analizate
O pereche de blugi, o rochie de vară, o pereche de pantofi sport şi o pereche de pantofi business
transport în comun
utilităţi: apă, întreţinere, curent, gaze, internet
Sursă calcule comparaţii: expatistan.com