În contextul în care serviciile de securitate britanice au avertizat în legătură cu riscul comiterii în Marea Britanie a unor atentate precum cele de la Paris, jurnaliştii Sky News au aflat de la bandele de criminalitate organizată est-europene că în ultimii doi ani cererea primită din Europa pentru armament a explodat şi că aceste bande vor furniza arme oricui. 

„Analiştii în domeniul securităţii susţin că celulele teroriste islamiste şi atacatorii de tipul 'lup singuratic' iau acum în calcul achiziţionarea de arme automate drept cea mai bună modalitate de a comite crime în masă în locuri publice. Graniţele deschise ale Europei înseamnă acum că arme precum pistolul-mitralieră AK-47 pot fi uşor livrate cumpărătorilor din Europa Occidentală”, notează în continuare Sky News. 

Pistolul-mitralieră AK-47 este cea mai cerută armă, una rar folosită de infractorii obişnuiţi, după cum au mărturisit traficanţii de arme contactaţi de jurnaliştii britanici. 

După luni de negocieri, Sky News a fost ghidată spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanţi pregătiţi să arate de ce ofertă dispun. „Nu este niciun subterfugiu aici. Ei ştiau că noi suntem o instituţie de presă care doreşte să ilustreze modul relativ uşor de procurare a unei arme şi credeau că vom cumpăra arme. Noi nu am făcut asta, ceea ce a complicat puţin lucrurile. Ceea ce este esenţial este că lor nu le păsa dacă eram pregătiţi să plătim. În timpul întâlnirii noastre ne-au spus clar că ar vinde absolut oricui – celor ce jefuiesc bănci, criminalilor în masă sau teroriştilor, fără nicio deosebire”, a explicat unul dintre jurnaliştii britanici. 

„Le aducem din Ucraina împreună cu muniţia, cât de multe doriţi”, a spus unul dintre membrii bandei de traficanţi de arme. Acesta a precizat că banda lui se ocupă doar de arme de foc, dar are legături strânse cu altă bandă, specializată în armament greu, grenade şi mine. Printre armele prezentate jurnaliştilor britanici erau şi puşti cu lunetă, de ultimă generaţie. Una dintre ele, care costa 3.000 de euro, era un model austriac Steyr. 

Armele sunt aduse din Ucraina în România, înainte de a fi livrate de altă bandă infracţională către Europa Occidentală şi Orientul Mijlociu. Însă Europa Occidentală este principala destinaţie, notează Sky News. 

Reveniţi la Londra, jurnaliştii Sky News au arătat înregistrările video din România unor ofiţeri din cadrul National Crime Agency (NCA), care au confirmat că tipul de arme, locul întâlnirii (cu traficanţii români) şi preţurile discutate erau în concordanţă cu informaţiile NCA. 

''Armele provin adesea din apropierea unor zone de conflict precum Ucraina, aşa cum este cazul locului întâlnirii dumneavoastră'', le-a spus jurnaliştilor Ian Cruxton, director în cadrul NCA pentru combaterea criminalităţii organizate.