Site-urile de recrutare mustesc de oferte care mai de care mai tentante pentru tineri. Cu toate însă par a avea cerințe greu de îndeplinit: se caută tineri cu experiență, rezistenți la stres și cu disponibilitatea de a lucra peste program. Angajatorii par să caute acel tip de „om-orchestră”, care ar fi minunat să lucreze voluntar, dacă s-ar putea.

 

Piața muncii, studiu de caz

Andreea Banciu este traducător de aproape 10 ani. A tradus zeci de mii de pagini în domenii care necesită multă muncă de documentare și o atenție uriașă. Recent, a intrat pe platformele de angajare și, în domeniul său, a văzut că se caută traducător-magazioner, traducător-contabil sau secretară care efectuează traduceri tehnice. Ba chiar, a dat inclusiv peste un anunț în care traducătorul era și recuperator de taxe. Mai precis, piața cere oameni buni la toate, iar în procesul de căutare al unui loc de muncă, trebuie să îți păstrezi calmul și respectul de sine.

 

„Pentru un traducător experimentat, în momentul acesta, cea mai bună idee mi se pare să fie traducător liber-profesionist, dacă vrea să-și păstreze integritatea profesională”, spune Andreea Banciu. În opinia sa, sistemul universitar românesc nu își pregătește studenții pentru ce înseamnă de fapt piața muncii și îi îndeamnă pe studenți să se angajeze în timpul facultății. Mai nou, există companii care iau în serios practica studenților și au programe de internship adecvate în care viitorii absolvenți au ce învăța. Cu toate acestea, par insuficiente.

„Ar fi frumos dacă nu ar exista la noi graba asta de a intra la facultate după liceu. Acel an în care descoperi ce îți dorești să faci, în care îți faci ucenicia în locuri tentate ar putea fi definitoriu pentru alegerile ulterioare: carieră în mediul academic, cercetare sau într-o corporație”, conchide Andreea Banciu.

Cerințe și dorințe

Adina Ionescu, directorul departamentului Dezvoltare Durabilă din cadrul companiei Lemet, spune că site-urile de recrutare au ca funcții principale comunicarea și filtrarea informațiilor. „Rolul lor este de mediere a relațiilor angajator-angajat. Aceste site-uri sunt instrumente rapide, comode, dar nonintuitive, structura și funcționalitatea lor nefiind, în general, opera unor persoane cu formație și experiență în psihologie/sociologie, ci mai degrabă în IT. Este absolut normal că pentru o gândire în care fenomenul IT este dominant, atractivitatea să aparțină unor comportamente robotice, portretizate adecvat”, explică ea. Conform spuselor sale, în acest context, tinerii au o șansă de a-și găsi un job bun în măsura în care sunt intuitivi, curioși și curajoși.

  În același timp, Irina Mincinopschi, director de resurse umane în cadrul Depanero, explică faptul că angajatorii au tendința de a căuta oameni care să reziste stresului provocat, în primul rând, de schimbarea constantă din mediul de business. Totodată, adaugă ea, este foarte importantă stabilirea unui echilibru între munca depusă și beneficii. De aceea angajatorii și-au creat pachete de motivare adecvate tocmai acestei tendințe, pachete care cuprind nu numai salariul, ci sisteme complete de beneficii. În ceea ce privește salariile pentru tinerii absolvenți, fără specializare, acestea încep de la salariul minim și pot ajunge până la 500 de euro.

Miza unui CV corect

Indiferent de jobul urmărit, șansele unui tânăr de a fi angajat sunt strâns legate de calitatea CV-ului trimis. De altfel, acesta poate fi considerat primul contact al angajatorului sau al consultantului de resurse umane cu un candidat. „În opinia mea, din CV-ul unui tânăr absolvent de facultate, fără experiență, ar trebui să reiasă, în primul rând, domeniul de care este pasionat, deoarece nu totdeauna studiile sunt corelate cu pasiunea, iar această legătură cred că este foarte importantă pentru rezultatele viitoare și pentru nivelul de satisfacție personală”, crede Irina Mincinopschi.

În CV-urile tinerilor, Sorana Bălan, director resurse umane la Euroweb, caută informații complete și la zi despre studii, eventuale proiecte din facultate, concursuri, certificări și proiecte de voluntariat.

„De pildă, primesc CV-uri în care este menționată doar o facultate cu profil tehnic, fără informații suplimentare, cum ar fi specializarea: mecanică, telecomunicații sau transporturi. Astfel de detalii nu ar trebui considerate inutile pentru că ele fac diferența și pot asigura o invitație la o primă întâlnire cu un potențial angajator”, explică ea. Conform spuselor sale, tinerii candidați trebuie să țină cont de faptul că un recrutor va aloca maximum 30 de secunde CV-ului său și că prima impresie contează atunci când îl bifează cu „Respinge” sau „Interviu”. Astfel, un CV trebuie să fie ușor de citit și logic structurat, formatarea să fie consecventă și să nu existe greșeli de ortografie. Dacă tinerii aleg să includă și o fotografie, să fie una în care au un aspect profesionist și o privire prietenoasă. „Constat unele schimbări la nivel de atitudine, pe care angajatorii trebuie să le ia în calcul în strategiilor lor atunci când își doresc să crească gradul de implicare și motivare. Mulți dintre tinerii din noua generație nu mai au răbdare, nu știu exact ce-și doresc să facă în viața profesională și își pierd interesul extrem de ușor”, punctează Sorana Bălan.

Compania ideală pentru care să lucrezi

Tinerii în căutarea primului job trebuie să acorde mai multă atenție în acest proces companiilor care dezvoltă programe ample de well-being (starea de bine) și oferă activități recreative. Motivul este simplu: prin atenția pe care o acordă bunăstării propriilor angajați, aceste companii sunt cele care cunosc importanța resursei umane investesc cu adevărat în angajați. Aceasta este viziunea Alecsandrei Ioniță, CEO și well-being specialist al companiei SmartExperience. De altfel, potrivit Studiului de motivare a angajaților: What’s working Survey, analiză globală realizată de Mercer în urmă cu mai mulți ani, angajații punctează programele de well-being și atelierele creative peste recompensa financiară. Iar această observație vine ca urmare a aplicării cercetării pe toți angajații. În ceea ce-i privește pe tineri, aceste beneficii se dovedesc chiar mai importante.

„Proiectul pe care lucrez trebuie să-mi stârnească curiozitatea și să-mi ofere provocări în fiecare zi, din care să învăț lucruri noi. În același timp, posibilitatea de promovare și dezvoltare a unui plan de carieră, accesul la tehnologii noi din domeniul respectiv, un salariu competitiv pe piața muncii, dar și beneficii pentru angajați precum asigurare medicală, traininguri, conferințe și organizare de evenimente sportive”, își prezintă viziunea Filip Mihai, absolvent al secției de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice din București. 

Din CV-ul unui tânăr absolvent de facultate, fără experiență, ar trebui să reiasă, în primul rând, domeniul de care este pasionat, deoarece nu totdeauna studiile sunt corelate cu pasiunea, iar această legătură cred că este foarte importantă pentru rezultatele viitoare și pentru nivelul de satisfacție personală.
Irina Mincinopschi, director de resurse umane în cadrul Depanero.

300-500
de euro
pe lună este nivelul salarial pe care îl poate primi un tânăr absolvent

    Cum ar trebui să arate un CV

l Trebuie să fie ușor de citit și logic structurat;
l Să se întindă pe maxim 2 pagini;
l Formatarea să fie consecventă (fonturi, aliniere) și să nu existe greșeli de ortografie;
l Trebuie să conțină informații complete și la zi despre studii și eventual proiecte din facultate, certificări și proiecte de voluntariat;
l Profilul facultății absolvite;
l Domeniul de care ești pasionat, pentru că nu întotdeauna studiile sunt corelate cu pasiunea;
l O fotografie cu un aspect profesionist și o privire prietenoasă.

Un recrutor va aloca maximum 30 de secunde CV-ului său și prima impresie contează atunci când îl bifează cu Respinge sau Interviu.
Sorana Bălan, director resurse umane la Euroweb