În 2016, producţia statelor din afara OPEC va scădea cu 660.000 barili per zi (bpd), faţă de un declin de 380.000 bpd estimat luna trecută de OPEC. 'Analizele arată că 2015 va fi un an dominat de furnizori; de asemenea va fi un an în care va începe procesul de reechilibrare. Producţia statelor din afara OPEC va fi în următoarele şase luni sensibilă la preţurile scăzute ale ţiţeiului', se arată în raportul OPEC publicat luni. 

Revenirea Iranului pe piaţa ţiţeiului şi îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul preţului la ţiţei. Luni, preţul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 28 de dolari, pentru prima din 2003. 

Anul acesta, producţia de ţiţei a SUA se va situa în medie la 13,50 milioane bpd, în scădere cu 380.000 bpd faţă de 2015, cel mai semnificativ declin din afara OPEC. De asemenea, producţia este vulnerabilă în zone ca Marea Nordului, America Latină şi Canada, apreciază OPEC. Dar raportul OPEC nu menţionează impactul asupra furnizării de petrol în urma ridicării sancţiunilor împotriva Iranului, stat membru al cartelului. 

Iranul este pregătit să-şi majoreze exporturile de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi, a anunţat duminică adjunctul ministrului petrolului, Amir Hossein Zamaninia, la o zi după ce sancţiunile îndreptate împotriva Iranului au fost ridicate în schimbul reducerii ambiţiilor nucleare ale Teheranului. 

Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite (UAE) a avertizat că oricine majorează actualul nivel al producţiei va înrăutăţi situaţia de pe piaţa petrolieră. 

În decembrie, producţia OPEC s-a situat la 32,18 milioane bpd. Anul acesta, excedentul de ţiţei va ajunge la 530.000 bpd dacă OPEC păstrează nivelul producţiei din decembrie. 

Pentru acest an, OPEC estimează că cererea de ţiţei va creşte cu 1,26 milioane bpd, fiind în scădere faţă de 2015 (1,54 milioane bpd). 

Preţul barilului de ţiţei s-a redus cu 40% anul trecut, ajungând la mai puţin de 30 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-şi apere cota de piaţă în faţa rivalilor, prin pomparea unei cantităţi record de ţiţei în pofida scăderii preţurilor. 

AGERPRES