'Sistemul Energetic Naţional se confruntă cu riscuri în ceea ce priveşte siguranţa funcţionării, iar fenomenul este în curs de accentuare. România este singura ţară din UE care, deşi dispune de condiţii naturale deosebit de favorabile pentru construcţia şi operarea centralelor hidroenergetice cu acumulare de pompaj, nu deţine o astfel de centrală deosebit de necesară în condiţiile actuale ale SEN. În prezent, în Comunitatea Europeană sunt în funcţiune 170 de centrale de pompaj cu o putere instalată totală de 45.000 MW şi alte 60 sunt în diverse faze de construcţie. Considerăm că este necesară construcţia unei astfel de centrale pe pompaj în România', a spus Marin.

Acesta a adăugat că plata certificatelor verzi de către consumatorii casnici nu reprezintă altceva decât o 'sponsorizare' nejustificată din partea acestora pentru energiile verzi.

'Personal, nu văd de ce TVA-ul trebuie să fie plătit pe certificatele verzi, procedura fiind practic o sponsorizare din partea consumatorilor pentru energiile verzi. După ce că sunt şi aşa împovăraţi, mai trebuie să plătească şi TVA la aceste certificate. Nu am înţeles niciodată care este logica acestui TVA. Repet, este o opinie personală', a spus reprezentantul Ministerului Energiei.

Conform datelor prezentate de Adrian Marin, în mixul energetic din România, producţia de energie hidroelectrică a reprezentat, în 2014, circa 29% din totalul producţiei de energie electrică a ţării. De asemenea, capacităţile instalate la finele anului trecut în hidrocentrale de peste 10 MW depăşeau 6.122 MW, respectiv 566 MW în microhidrocentrale de sub 10 MW, acreditate pentru sistemul de promovare prin certificate verzi.

La nivelul anului 2013, în România a fost realizat un consum final de energie din surse regenerabile de 23,2% faţă de obiectivul intermediar de 19,7%, în timp ce ponderea energiei hidroelectrice (producţie normalizată) în total consum de energie din surse regenerabile a fost de circa 76%.

Obiectivul naţional asumat pentru 2020 este ca 24% din consumul final de energie produsă la nivel naţional să fie din resurse regenerabile.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei /ANRE/, la sfârşitul anului 2014, numărul total de certificate verzi emise ca schemă de sprijin a fost de 12.650.486, mai puţin decât cota estimată de instituţie la început de an, respectiv 17.591.558.

Pentru anul 2015, ANRE estimează emiterea de 18.147.720 certificate verzi, în creştere cu 3% faţă de anul anterior.

AGERPRES