'În caz de urgenţă, trebuie să existe posibilitatea de a livra gaz din alte state ale Uniunii Europene în Ucraina. În prezent, aproape toate gazometrele sunt pe jumătate pline. Până la începutul iernii, acestea trebuie să fie completate', a declarat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, într-un interviu acordat cotidianului Bild.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

'Nu cred că preşedintele rus Vladimir Putin vrea să facă din aprovizionarea cu energie un instrument al politicii sale', a spus Oettinger, în interviu.

Cu toate acestea, Oettinger a precizat că executivul comunitar pregăteşte o analiză pentru summitul UE din octombrie, cu privire la consecinţele care ar putea apărea în cel mai rău caz posibil, respectiv o întrerupere totală a livrărilor de gaz din Rusia.

În prezent, şase ţări din UE depind în proporţie de 100% de gazul natural rusesc. Dintre acestea, patru primesc gaze naturale direct din Rusia fără a trece prin Ucraina. Pentru aceste state, la fel ca şi pentru Ucraina, ar trebui să fie luate măsuri de precauţie pentru orice întreruperi în aprovizionarea cu gaze naturale.

'În caz de nevoie, Ucraina trebuie să primească gaze naturale provenite din ale ţări din UE', a apreciat Oettinger. 'După părerea mea, cel mai mare pericol ar fi ca tranzitul gazelor naturale să nu se poată efectua. Ar putea exista mai multe motive pentru acest lucru, de exemplu în cazul unor atentate. În acest caz, livrările spre Bulgaria şi Slovacia ar fi complet întrerupte', a adăugat Oettinger.

Comisarul european a apreciat drept un 'semnal bun' întâlnirea programată pentru ziua de marţi, la Minsk, între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko. 'Este nevoie urgentă de un compromis', a apreciat Oettinger în condiţiile în care există în continuare ameninţarea unei escaladări a conflictului dintre cele două ţări.

Potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică, anul trecut, România a importat cu 50% mai puţine gaze decât în 2012. Anual, România importă în jur de 20% din consumul de gaze dintr-o singură sursă, respectiv Federaţia Rusă. AGERPRES