Anul viitor, fondul salarial al sectorului public va crește cu peste 3 miliarde de lei, de la 57 de miliarde la 60,1 de miliarde de lei, iar în perioada 2017-2021, anvelopa salarială pentru funcționarii publici va cunoaște o creștere de 29%, reiese din primele discuții avute pe legea salarizării unitare între autorități și liderii confederațiilor sindicale.

În următoarele săptămâni vor avea loc mai multe runde de negocieri pentru forma finală a legii salarizarii, așa încât până la jumătatea lunii noiembrie, proiectul să poată fi lansat în dezbatere publică. “Scopul nostru cu privire la acest act normativ este acela de a elabora un sistem de salarizare corect care să înlăture tensiunile existente în acest moment în administrația publică locală și centrală generate de dezechilibre salariale foarte mari”, spune Sebastian Oprescu, președintele Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP).

Legea salarizării unitare ar urma să aibă la bază şapte principii, potrivit ministrului Muncii, Dragoș Pâslaru. Acestea sunt: definirea cadrului de finanţare, reforma sectorului public, caracterul unitar al legii, echivalările între familiile ocupaţionale şi în interiorul familiilor ocupaţionale, tratarea sporurilor, beneficiile nesalariale şi respectiv salariul minim ca referinţă a salarizării unitare şi respectiv raportul maxim şi minim în salarizarea sectorului public. Potrivit unui document prezentat sindicatelor, finanţarea trebuie să fie sustenabilă şi să nu pună în pericol macro-echilibrul bugetar. Trebuie respectate constrângerile cadrului bugetar pe termen mediu agreat cu Comisia Europeană.

Reformă fără disponibilizări

Președintele SNFP susține că reforma sectorului public nu înseamnă disponibilizări, aceasta urmând să fie realizată prin regândirea anumitor structuri pentru creşterea eficienţei, mai exact angajaţii trec de la lucrul cu hârtii la lucrul cu oamenii – debirocratizare. “În paralel cu negocierile legii salarizării avem acțiuni pe rolul instanțelor judecătorești care au fost admise deja de instanțele de fond pentru recunoașterea drepturilor salariale și pentru egalizarea acestora pe funcții publice similare”, mai spune Sebastian Oprescu. Potrivit acestuia, în această săptămână, urmează să fie organizat Consiliul Naţional Tripartit sub coordonarea primului ministru pentru a se ajunge la un acord pe tema principiilor.

 

“Prin amendamentele pe care le susținem dorim să facem o corecție salarială la nivelul întregii administrații publice atât centrale cât și locale, astfel încât să existe un echilibru la nivelul întregii administrații, creând astfel un sistem de salarizare corect și eficient care să stopeze migrarea forței de muncă și să mențină specialiștii în sistem”.
Sebastian Oprescu,
Președinte Sindicatul Național al Funcționarilor Publici