‘Într-adevăr, nave de război chineze au intrat astăzi (marţi) în Marea Neagră, la invitaţia părţii ucrainene’, a declarat un responsabil militar rus.

Surse din cadrul Marinei ucrainene au specificat că este vorba de un detaşament de nave, în componenţa căruia figurează distrugătorul cu rachete ghidate Qingdao şi fregata Yantai.

‘Aceasta este prima vizită a navelor de război chineze în Marea Neagră. În mare parte, acest lucru a devenit posibil datorită invitaţiei de partea ucraineană’, au subliniat sursele ITAR-TASS de la Kiev, amintind că la început aceste nave chineze au fost angrenate într-o misiune de combatere a pirateriei în Golful Aden.

Potrivit acestora, distrugătorul Qingdao va efectua o vizită neoficială în portul Sevastopol (sud), la invitaţia Ministerului ucrainean al Apărării şi a comandamentului marinei ucrainene. ‘Nava a ajuns deja la Sevastopol’, au confirmat aceleaşi surse.

În acelaşi timp, fregata Yantai se îndreaptă spre portul Constanţa (România), informează ITAR-TASS, potrivit căreia, Qingdao va rămâne în portul Sevastopol până în 4-5 august, iar fregata, după escala făcută în portul românesc între 31 iulie – 4 august, va părăsi Marea Neagră în 9 august.
SURSA: Agerpres