”România va avea de astăzi la dispoziţie, într-o manieră operaţională, 200 MW prin pompaj. (…) Suntem una dintre ţările din UE cu cea mai bună independenţă energetică, ţara din UE cu cel mai echilibrat mix energetic şi o ţară care de astăzi are 200 MW instalaţi prin pompaj. Este un lucru important şi este un lucru de care trebuie să fim mândri”, a spus Nicolescu.

Ministrul a arătat că investiţia pusă în funcţiune constituie o experienţă din care trebuie învăţat că este necesară o cheltuire eficientă a banilor.

”Este, de asemenea, o experienţă din care trebuie să învăţăm o serie de lucruri: trebuie să fim mai eficienţi atunci când ne apucăm să investim. (…) Această investiţie iniţial a fost preconizată undeva la 140 de milioane de euro şi a ajuns la 400 de milioane de euro şi evident dacă a costat 400 de milioane de euro, dacă facem acum un calcul de eficienţă şi rentabilitate, e mult mai dificil să-ţi recuperezi 400 de milioane. Trebuie să învăţăm să cheltuim mult mai eficient banii”, a afirmat ministrul delegat pentru Energie.

El a menţionat că printre obiectivele sale se numără revizuirea strategiei energetice, încercarea ca România să joace un rol mai important în politica energetică europeană şi eficientizarea, profesionalizarea managementului şi transpunerea unor reguli de guvernanţă corporatistă în companiile de stat.

”Am început cu ELCEN, am continuat cu CONPET, apoi cu RAAN, săptămâna acesta o să ne uităm cu atenţie la compania de proiect Tarniţa, s-au cheltuit milioane de euro acolo. Cred că este momentul să începem şi o dezbatere, mai ales în contextul revizuirii strategiei energetice. (…) Probabil este nevoie de o discuţie privind acest concept nou de consumator dispecerizabil. Dacă este corect ca o centrală prin pompaj să plătească pentru energia consumată necesară pompării apei, să plătească taxă de cogenerare. Dacă este corect ca o astfel de centrală să plătească tarife de distribuţie şi de transport pentru energia folosită la pompaj”, a adăugat ministrul. (Sursa: Agerpres)