Proiectul legii salarizării unitare, propus de PSD, prevede salarii destul de mari pentru unele categorii de personal bugetar.

Astfel, un garderobier de la teatru ar putea să câştige 2.900 de lei pe luna, un bibliotecar ajuns la gradul maxim de evoluţie profesională sau un muzeograf ar urma să aibă un salariu lunar de peste 5.300 lei.

Va reuşi această lege, dacă va intră în vigoare, să stopeze exodul românilor către vest?

„Nu cred că va fi oprit acest exod, pentru că în general nu pleacă în străinătate cei cu joburi la stat”, a declarat pentru Capital.ro Mihaela Tudorancea, Senior HR Consultant la Tudorancea & Partners.

Exodul medicilor ar putea fi oprit

„Singura meserie asupra căreia ar putea să existe un efect este aceea de medic. Dacă reţin bine, conform proiectului de lege, un medic începător din România ar urmă să primească în 2022 un salariu brut de 1.800 euro, cam cât câştigă azi în Germania. În celelalte domenii afectate, statul nu are ce să facă. Un IT-ist bun câştigă în Occident de la 3.000 euro în sus, poate ajunge la 12-13.000 de euro. De asemenea, muncitorii în construcţii activează în firme private, deci legea nu le va influenţa în mod direct salariile, poate prin contagiune”, a mai spus Tudorancea.

Consultantul HR nu se grăbeşte să anticipeze mari discrepanţe între salariile de la stat şi cele din sectorul privat.

„Proiectul de lege se referă la salariile brute care urmează să ajungă la aceste niveluri în orizontul de timp 2020-2022. Vom vedea cum vor evolua, până atunci, salariile din mediul privat, dar şi inflaţia”, a arătat Mihaela Tudorancea.

De ce ar scădea salariile la firmele private

Ea semnalează însă un alt aspect. În prezent, angajatorul achită taxele sociale şi pentru angajat (reţinere la sursă) şi pentru angajator, dar legea sancţionează penal numai neplata părţii care revine angajatului. Potrivit programului de guvernare, urmează că taxele sociale (cel puţin CAS, CASS) să cadă integral în sarcina angajatului, deci să fie reţinute la sursă.

 

„Această decizie ar influenţa cert, în sens pozitiv, nivelul de colectare a sumelor aferente taxelor sociale, însă… s-ar putea să ne trezim cu o scădere a salariilor nete în mediul privat. Sunt extrem de puţine cazurile când firma şi angajatul au negociat un salariu net şi au semnat contractul individual de muncă (CIM) cu precizarea acestuia, majoritatea CIM – peste 90% – sunt semnate doar cu precizarea salariului brut. Şi acolo unde s-a negociat doar verbal salariul net dar contractul a fost semnat pentru cel brut, rămâne tot la latitudinea angajatorului majorarea salarială pentru a acoperi diferenţa de taxare. În situaţia în care sarcina pe salariul brut al angajatului creşte cu circa 20% (dacă se menţin procentele actuale), este foarte posibil ca – mai ales în firmele mici – salariul net să scadă proporţional . În prezent nu există o reglementare legislativă care să permită imixtiunea statului în relaţia contractuală dintre angajat şi angajator de aşa manieră încât angajatorul să fie obligat să aplice o majorare. Pentru salariile sub 2.000 de lei însă, scutirea de impozit previzionată ar putea stinge parţial creşterea taxelor sociale”, a explicat Tudorancea.