Revista Capital a vorbit cu peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri despre noul Guvern, despre măsurile economice adoptate sau anunţate şi despre modul în care o să performeze afacerile în care sunt implicaţi. Citiţi răspunsurile lor într-o serie de interviuri individuale pe capital.ro.

Capital: Care credeţi că va fi impactul creşterii salariului minim şi cum va afecta sectorul pe care activaţi?

Marius Marin: Nu consider o decize bună pentru companii  măsura majorarii salariului minim cu 16% de la 1 februarie 2017, la numai noua luni dupa o majorare de 19%. Majoritatea companiilor vor fi afectate, în special cele la care manopera are o pondere importantă în costuri, precum şi cele care au deja semnate contracte pe termen mai lung, cu preţuri fixe. Principalele consecinţe la nivelul acestui an consider că vor fi scumpirea produselor autohtone, scăderea competitivităţii produselor autohtone faţă de cele din import, reducerea cheluielilor de capital efectuate de companii, concedieri punctuale. Pe de altă parte, luarea acestei decizii fără consultarea reală a patronatelor, este în contradicţie cu promisiunea de dialog  cu mediul de afaceri făcută în campania electorală, iar această lipsă de predictibilitate va face mai prodenţi potenţialii investitori străini sau autohtoni.

Capital: Ce aşteptări aveţi de la noul Guvern?

Marius Marin: Primele două aşteptări sunt  legate de predictibililtea cadrului fiscal şi de dialogul real cu mediul de afaceri, dar ele par a fi pe planul secund, cel puţin în această perioadă. Măsura eliminării plafonării plăţii CAS la maxim cinci salarii medii brute, măsură în vigoare din 2011 şi în concordanţă cu practica la nivel european, este o altă decizie pe care o consider greşită şi care arată, din nou, lipsa  dialogului pentru fundamentarea măsurilor fiscale. Guvernul ar da dovadă de înţelepciune renunţând la această intenţie. Mii de companii şi 17 confederaţii patronale aşteptau, în schimb, anunţarea altei măsuri importante cerută de luni de zile, respectiv reducerea contribuţiei la fondul de mediu de la 2 lei/kg la 0,7 lei/kg. La întâlnirea din noiembrie 2016 de prezentare a programului economic la PSD, această măsură a fost una din principalele cerinţe prezentate de  participanţii din partea confederaţiilor patronale.

Capital: Enumeraţi cinci priorităţi pe care le consideraţi necesare sectorului în care activaţi şi care ar trebui implementate în decursul acestui an?

Marius Marin:

a. înţelegerea realităţii că dezvoltarea sectorului industrial al producerii de materiale de construcţii este, pe termen mediu şi lung, o prioritate pentru România.

b. reducerea contribuţiei la fondul de mediu la 0,7 lei/kg, începând cu 01 februarie 2017.

c. investiţii de stat în infrastructura rutieră şi feroviară şi plata arieratelor pentru toate proiectele de construcţii finalizate.

d. regândirea completă a sistemului de ajutoare sociale şi de somaj, pentru a favoriza angajarea celor care astăzi nu doresc să muncească, preferând să trăiască din aceste ajutoare.

e. păstrarea plafonăriii plăţii CAS la maxim cinci salarii brute pe economie.

Capital: Cum estimaţi că va evolua businessul pe care îl conduceţi în acest an?

Marius Marin: Deşi 2017 pare a avea mai multe incertitudini decât cel precedent, Macon Group îşi propune să aibă, din nou, un an de creştere peste nivelul estimat în piaţa în care activăm.

Capital: Vi se pare ameninţată stabilitatea financiară a României prin aplicarea noului pachet de măsuri anunţat de Guvern?

Marius Marin: Este greu de spus, până nu vedem cum arată bugetul de stat pe anul 2017 şi până nu avem o estimare reală  a atragerii de fonduri europene în 2017.  Există, însă, trei elemente stategice clare pe care sper ca actualul Guvern să le ia în considerare în fundamentarea politicilor economice:

a. Perioada „banilor ieftini” a trecut şi acest lucru va afecta ţările care îşi construiesc bugete pe deficit.

b. În actualul cadru macroeconomic, luând în considerare riscurile existente, o creştere de 5,5% în 2017 este foarte puţin probabilă.

c. Modificările Codului Fiscal fără respectarea termenului legal, creşterea semnificativă a cheltuielilor bugetare fără restructurarea reală a sectorului de stat, lipsa dialogului real cu mediul de afaceri, vor influenţa negativ percepţiile investitorilor stăini şi autohtoni şi pot reduce, în consecinţă, investiţiile noi.

Citiți detalii despre opiniile celor 30 de oameni de afaceri chestionați de Capital în legătură cu măsurile economice adoptate sau anunţate de noul Guvern în ediția de astăzi a revistei Capital. Publicația poate fi găsită la centrele de difuzare a presei din întreaga țară.