Secretarul de stat Ioniță a avut o rundă de consultări bilaterale la Ministerul canadian al Afacerilor Globale şi la Ministerul canadian al Apărării Naţionale. 

"Secretarul de stat pentru afaceri strategice a ridicat problematica vizelor canadiene pentru cetăţenii români, evidenţiind importanţa eliminării acestui impediment cât mai curând posibil, astfel încât toţi cetăţenii români să valorifice, similar celorlalţi cetăţeni europeni, oportunităţile pe care le va genera – în plan bilateral şi al schimburilor comerciale UE-Canada – viitoarea semnare a Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător. Oficialul român a exprimat aşteptarea autorităţilor de la Bucureşti pentru introducerea, într-un orizont de timp cât mai scurt, a cetăţenilor români în viitorul sistem canadian de intrare fără viză pe teritoriul Canadei (eTA), de natură să conducă la realizarea deplină, în orizontul de timp apropiat, a obiectivului comun împărtăşit de România, Canada şi Uniunea Europeană de ridicare completă a regimului vizelor canadiene pentru cetăţenii români", a informat MAE, printr-un comunicat remis AGERPRES. 

Programul consultărilor a inclus, la Ministerul Afacerilor Globale, întrevederi cu ministrul adjunct Daniel Jean, precum şi cu secretarul de stat pentru securitate internaţională Mark Gwozdecky. 

O altă temă abordată a vizat principalele evoluţii din vecinătatea Alianţei, cu accent pe regiunea extinsă a Mării Negre, şi modalităţile avute în vedere de cele două state pentru promovarea obiectivelor de securitate în pregătirea Summit-ului NATO de la Varşovia. Cele două părţi au exprimat opinii convergente privind necesitatea ca reuniunea din capitala poloneză, din vara acestui an, "să marcheze decisiv procesul de adaptare a NATO, pe termen lung, la noile ameninţări de securitate". 

CITEŞTE ŞI Un europarlamentar român cere ridicarea vizelor pentru Canada

"Convorbirile dintre secretarul de stat Daniel Ioniţă şi ministrul – adjunct al Apărării John Foster s-au concentrat asupra cooperării bilaterale militare şi în cadrul NATO. Oficialul român a exprimat aprecierea autorităţilor române pentru prezenţa sporită a forţelor armate canadiene în România şi în regiunea Mării Negre, în cadrul exerciţiilor comune de instruire şi antrenament cu participare aliată, şi interesul pentru intensificarea acestei cooperări în contextul măsurilor privind implementarea Planului de acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie a NATO (Readiness Action Plan). Au fost abordate provocările la adresa securităţii euro-atlantice, fiind subliniată, în acest context, necesitatea unei abordări echilibrate a NATO faţă de provocările de securitate din sudul şi estul Alianţei", a precizat MAE. 

Cele două părţi au discutat şi despre stadiul şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor româno-canadiene în cadrul NATO, OSCE şi al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, dar şi despre amplificarea relaţiilor economice şi comerciale, având în vedere evoluţiile pozitive ale economiei româneşti, avantajele competitive oferite de piaţa românească, dar şi perspectiva finalizării Acordului Economic şi Comercial cuprinzător UE – Canada. 

De asemenea, au fost evidenţiate posibilităţile de dezvoltare a cooperării militare şi de securitate. 

CITEŞTE ŞI Un europarlamentar român cere ridicarea vizelor pentru Canada