Banca Națională a României (BNR) a păstrat neschimbată dobânda de politică monetară  la 1,75% pe an și în ultima ședință a Consiliului de Administrație din aprilie. Chiar dacă rata anuală a inflației a revenit în teritoriul pozitiv din ianuarie, iar în februarie a urcat până la 0,9% pentru inflația CORE2, nivelul se păstrează în prognozele instituției. Păstrarea neschimbată a dobânzii înseamnă menținerea condițiilor din ultimul an și pentru sistemul bancar și implicit pentru creditare, o veste bună pentru cei care intenționează să se finanțeze, atât persoane fizice cât și juridice.

Datele statistice menționate de BNR indică „menținerea unei dinamici anuale ridicate a volumului cifrei de afaceri din comerț și intensificarea creșterii producției industriale”, coroborate cu un declin continuu al activității din construcții. De asemenea, se păstrează o dinamică a creșterii salariilor peste productivitate, indicator care s-a îmbunătățit totuți la sfârșitul anului trecut și începutul anului în curs. După cum spuneam deja, se mențin și condițiile monetare stimulative pentru creditarea sextorului privat, împrumuturile crescând și în februarie pe seama împrumuturilor noi luate de companii. Ponderea din total a creditului în lei a urcat până la 57,7%, de la un minim de 34,6% în mai 2012, pe fondul majorării cu 13,9% a soldului împrumuturilor în lei și a scăderii cu 11,5% a celui în valută.  

Migrarea finanțării din valută către moneda națională reprezintă o îmbunătățire a „transmisiei politicii monetare” și contribuie la atenuarea riscurilor asupra stabilității financiare și inclusiv la „creșterea robusteții economiei”, se arată în comunicatul BNR, care mai arată că evoluția creditării în ansamblu nu este îngrijorătoare. Specificarea acestor elemente este importantă având în vedere că anul trecut s-a discutat foarte mult despre riscurile asociate cu împrumuturile noi în lei, în special cele de nevoi personale, care a și dus la creșterea economică de aproape 5%.

Credite pentru toată lumea

Semnalele date de BNR indică păstrarea condițiilor de creditare pentru următoarea perioadă. În cazul în care nu vor apărea derapaje macroeconomice majore, situația se va menține pentru întreg 2017 și chiar pentru anul viitor, cel puțin la început. Astfel sunt avantajați cei care își caută o locuință sau finanțare pentru alte nevoie, fie achiziția de bunuri, fie renovare sua reabilitare de locuințe.

 

Creditele Prima Casă au coborât în prezent până la 3,37% pe an la CEC Bank și urcă până la 4,1% la Bancpost, conform datelor centralizate de Conso.ro, însă doar patru dintre cele 14 bănci participante la programul guvernamental au dobânzi mai mari de 3,5%. Nivelul dobânzilor este foarte apropiat de cel aferent facilității de creditare a BNR, de 3,25% pe an și este calculat pe baza ROBOR la trei luni, în prezent aflat la 0,86% pe an. Nici dobânzile la creditele imobiliare standard ale băncilor comerciale nu sunt mult peste cele ale Prima Casă, cu un minim de 4,04% pe an la Garanti Bank și un maxim de 6,3% la Libra Internet Bank. Trebuie menționat însă că doar Libra și OTP Bank au dobânzi de peste șase procente, în timp ce la cinci bănci se găsesc dobânzi de peste cinci procent, iar restul de 12 oferte cer între patru și cinci procente și chiar mai mici atunci când sunt asociate cu diferite promoții bancare.

Paradoxal față de situația de acum opt-nouă ani este faptul că ofertele de credite în valută, în principal euro, sunt acum mai scumpe decât cele în lei. Cea mai mică dobândă pentru euro se găsește la Piraeus Bank, de 4,92%, iar împrumutul este supus și riscurilor valutare aferente cursului de schimb.

Incluiv creditele de nevoie personale standard au dobânzi de sub zece puncte procentuale în ofertele a șase bănci. Garanti Bank are cea mai bună ofertă, cu o dobândă de 7,65%, iar majoritatea împrumuturilor de profil nu depășesc 13% pe an (atenție, cu cât suma împrumutată este mai mică, dobânda poate crește). Pentru doritori este însă important de precizat că în cazul îndeplinirii unor condiții speciale, cum ar fi virarea de venit sau deschiderea unoor conturi de economisire, dobânzile se reduc. De asemenea, dobânzile scad substanțial dacă împrumutul este garantat cu o ipotecă, în acest caz găsim și oferte cu dobânda de 5,7% la Alpha Bank.

Top 5 credite de nevoie personale (valoare 40.000 lei, dobândă anuală)

Garanti Bank 7,65%

Banca Românească 7,79%

Cetelem         8,19%

 

OTP Bank     8,47%

CEC Bank     8,72%

Top 5 credite imobiliare standard (valoare 150.000 lei, perioadă 25 de ani)

Garanti Bank 4,04%

CEC Bank     4,11%

Alpha Bank   4,21%

Raiffeisen Bank 4,29%

Bank Leumi  4,33%