Guvernul cancelarului Angela Merkel a anunţat în mod repetat că vrea să accelereze atât procesarea cererilor de azil, cât şi deportarea celor care nu au primit statut de refugiat.

Merkel este sub o presiune tot mai mare din cauza modului în care gestionează criza, chiar unele voci din partidul său conservator dorind să impună limite pentru migraţie.

Citând surse regionale, Bild scrie că guvernul federal şi 16 administraţii de landuri iau în considerare accelerarea procesului de procesare a cererilor de azil, deportarea fără notificare prealabilă şi utilizarea armatei în acest scop.

O sursă din cadrul guvernului german a declarat că nu s-a ajuns la un acord privind un plan de acţiuni şi că în prezent mai multe opţiuni sunt evaluate.

Germania depune mari eforturi să facă faţă afluxului de circa 10.000 de migranţi pe zi şi aşteaptă în total în acest an cel puţin 800.000 de refugiaţi.

Bild scrie că numărul noilor cereri de azil îl depăşeşte cu mult pe cel al deportărilor. Până la sfârşitul lui septembrie, 193.500 de persoane au fost înregistrate ca neavând un motiv valid pentru a solicita azil, scrie ziarul.

De la începutul anului până în luna august, autorităţile germane susţin că au deportat 11.522 de persoane, faţă de 10.884 în întregul an 2014, relatează Bild.

Cifrele guvernului indică faptul că deşi mulţi dintre cei care solicită azil în Germania fug de conflictele din Orientul Mijlociu, cel puţin o treime dintre ei sunt migranţi economici din ţările balcanice care au mici speranţe de a rămâne legal în ţară.

Un sondaj al Allensbach publicat miercuri arată că 54% dintre cei intervievaţi sunt foarte îngrijoraţi de situaţia refugiaţilor din Germania, faţă de 40% în luna august.