Consumatorii casnici, însemnând gospodării, spitale, grădiniţe sau şcoli, sunt, potrivit Codului fiscal, scutiţi de plata accizelor pentru gazul natural. Aceeaşi lege arată că nivelul accizelor pentru gazul natural utilizat în scop necomercial este de 0,32 euro/GJ. La un consum de circa 1.000 kwh, accizele care ar trebui plătite ar fi de aproximativ un euro, însemnând cinci lei. Ultimele modificări ale normelor de aplicare a Codului fiscal aduc însă o noutate privind procedura de scutire.

Aşa cum este formulată prevederea pare că Ministerul de Finanţe a mai găsit un subterfugiu ca să încaseze bani în plus din accizele pe care le-ar plăti consumatorii casnici. Astfel, normele arată că beneficiarii scutirilor directe trebuie ca de la 1 aprilie, să notifice autoritatea vamală pentru a primi, în continuare, factura fără accize. Ulterior, consumatorii trebuie să trimită notificarea şi furnizorilor de gaze naturale.

„În prezent, se acordă scutire directă de la plata accizelor pentru gazul natural furnizat unei anumite categorii de consumatori şi anume: consumatorii casnici, organizaţiile de caritate, spitale, sanatorii, aziluri de bătrâni, orfelinate şi alte instituţii de asistenţă socială, instituţii de învăţământ şi lăcaşuri de cult. Până acum, acordarea acestei scutiri nu era condiţionată de deţinerea unei autorizaţii sau a unui document de către aceşti beneficiari“, explică Mihai Petre, senior manager Deloitte, şi Daniela Neagoe, senior consultant Deloitte.

Atâta timp cât în România sunt conform celor mai recente date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), circa trei milioane de consumatori casnici, ar însemna că toţi aceştia ar trebui să trimită câte o notificare autorităţilor vamale în raza cărora îşi au domiciliul.

Cine răspunde de informarea publicului?

„Începând cu 1 aprilie, conform modificărilor aduse la normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, pentru a obţine scutirea directă de la plata accizelor consumatorii casnici, instituţiile de învăţământ, spitalele etc. au obligaţia de a notifica autorităţile vamale şi de a prezenta această notificare furnizorului de gaz natural. Mai mult, în notificare, aceştia trebuie să estimeze cantitatea de gaz ce va fi utilizată. Deşi foarte dificil de aplicat în practică, având în vedere numărul foarte mare de utilizatori care ar trebui să notifice autorităţile vamale teritoriale, autorităţile fiscale justifică în nota de fundamentare a noului act normativ nevoia unei evidenţe mai stricte a beneficiarilor de scutiri directe de la plata accizelor pentru gazul natural“, explică specialiştii Deloitte.

Potrivit Ministerului Finanţelor nu există un formular tipizat pentru notificare. Prin urmare consumatorii ar trebui să facă o simplă cerere al cărei conţinut ar trebui clarificat cu autorităţile vamale. Întrebaţi de procedura de notificare, reprezentanţii autorităţii vamale s-au arătat foarte surprinşi de o eventuală avalanşă de notificări pentru scutirea de accize, spunând chiar că nu ar fi necesară în cazul gospodăriilor individuale. Totuşi, la solicitarea Capital de a furniza explicaţiile în scris, autoritatea vamală nu a mai dat niciun răspuns.

Cât priveşte informarea consumatorilor, nu există o responsabilitate clară a unei instituţii. Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, spune că, la capitolul taxe, comunicarea se face între Ministerului Finanţelor şi furnizori.

În consecinţă, în lipsa informaţiilor, consumatorii casnici s-ar putea trezi cu facturi mai mari din aprilie.

„Cei care nu vor depune această notificare furnizorului de gaze, vor primi, începând cu factura aferentă lunii aprilie, acciza de 0,32 EUR/GJ, adaugată la suma facturată“, arată specialiştii Deloitte.

0,32 euro este valoarea accizelor per gigajoule în cazul gazelor naturale, utilizate în scop necomercial, conform Codului fiscal.

UPDATE: Articolul a fost publicat în ediţia tipărită a revistei Capital, ulterior publicării Autoritatea Vamală a transmis următorul răspuns: