Cele trei grupuri care se aşteaptă să intre în licitaţie până la termenul limită de la mijlocul lunii ianuarie sunt: producătorul irlandez de ciment CRH; Blackstone (cel mai mare fond de investiţii din lume), Cinven şi fondul canadian de pensii CPP; o echipă formată din CVC Capital Partners (una dintre cele mai mari firme de private equity din lume) şi fondurile suverane de investiţii ale Autorităţii de Investiţii din Abu Dhabi şi ale GIC (Government of Singapore Investment Corporation) din Singapore.

Francezii de la Lafarge şi elveţienii de la Holcim au promis să vândă active care se suprapun ce valorează circa 12% din veniturile lor combinate pentru a obţine aprobarea antitrust a Uniunii Europene de la începutul acestei săptămâni.

Aceste active se aşteaptă să fie preluate pentru circa 6 mld. euro, potrivit surselor citate. Cei doi producători speră ca fuziunea care va crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de 44 mld. dolari, să îi ajute să îşi reducă din costurile de operare şi să facă faţă mai bine supracapacităţilor şi cererii slabe.  

Luna trecută, Holcim a anunţat că a primit peste 60 de oferte tentante de la companii din industrie şi fonduri de private equity pentru activele scoase la vânzare. O mare parte din oferte, precum cea venită din partea italienilor de la Italcementi sau a turcilor de la Sabanci, vizează doar o parte din active, spun aceleaşi surse. „Vânzătorul va prefera, cel mai probabil, să vândă întregul portofoliu de active unui singur cumpărător, deoarece o vânzare pe bucăţi suportă riscul de a rămâne cu activele neatractive, care nu se mai pot vinde“, a declarat una dintre surse.

Unii competitori, inclusiv nemţii de la HeidelbergCement şi Cemex din Mexic, au declarat că nu sunt interesaţi de aceste fabrici.

Care este situaţia în România

La nivel local, francezii de la Lafarge au anunţat că îşi scot la vânzare toate activele în vederea reducerii cotei de piaţă care ar rezulta din fuziunea cu Holcim. Producătorul deţine două fabrici de ciment la Medgidia şi Hoghiz şi o staţie de măcinare la Târgu Jiu, care împreună acoperă o cotă de circa 33% din piaţă. Cele patru fabrici pe care Holcim şi Lafarge le deţin în România au o capacitate anuală de producţie de circa 7,2 mil. tone, echivalentul a circa 66% din piaţă. Vânzarea activelor Lafarge ar coborî cota la circa 33%, nivelul la care fuziunea ar putea avea undă verde din partea autorităţilor concurenţiale locale. În urma acestei vânzări, noul grup LafargeHolcim va rămâne cu fabricile Holcim de la Aleşd şi Câmpulung.

Fondul de pensii al cadrelor militare din Turcia, Oyak Group, s-a arătat interesat de afacerile Lafarge din România. Potrivit lui Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, în actualele condiţii de piaţă, preţul celor două fabrici ale Lafarge ar putea fi în jurul sumei de 350 mil. euro.  

Citiţi şi Impactul unei fuziuni fără precedent