Cel mai bine se vede acest lucru la BRD, care are cel mai bine cotat overdraft, la mare distanţă de următoarele. Practic, graţie înţelegerii dintre BRD şi angajatori, salariaţii pot primi sume de 9 ori mai mari decât salariul lor cumulat (cu al soţului sau soţiei), adică aproape un cât un credit maxim de nevoie personale, dar la un cost considerabil mai mic, de sub 10% pe an, faţă de peste 14% la creditul de nevoi personale oferit de BRD.
Cele mai multe bănci acordă un overdraft de maximum 6 salarii (individuale), iar cele mai prudente acordă doar 3 salarii. În cazul în care ne dorim să împrumutăm o sumă de până în 6 salarii nete, e clar că cea mai bună alegere ar fi overdraftul, pentru că e mai ieftin şi mai flexibil.
Atenţie însă, flexibilitatea overdraftului, care constă în achitarea obligatorie doar a dobânzii la suma trasă, poate aduce cu sine costuri mult mai mari decât un credit de nevoi personale. Şi asta pentru că nu suntem obligaţi şi la plata unui principal, iar în acest fel putem aluneca lejer într-o spirală a costurilor din care să nu mai putem ieşi. Exact pe faptul că îşi pot lua cel puţin dobânda, odată cu virarea salariului, se bazează băncile să acorde sume tot mai mari prin descoperitul de cont. Sume maxime mai mari de 6 salarii nete mai acordă Carpatica (10 salarii) şi CEC Bank (7,5 salarii). În majoritatea cazurilor, băncile aprobă overdraftul în mai puţin de o săptămână. Interesant e cât de ieftin sunt acordate aceste credite de câteva bănci. Din cele 20 de bănci care au în ofertă overdraft, cinci au dobânzi de sub 13%, respectiv BRD (9,88%), Piraeus (10,38%), Volksbank (10,8%), Garanti (12,12%) şi Carpatica (12,90%). Cele mai scumpe overdrafturi sunt oferite de Nextebank (17,7%), Transilvania şi RIB (17%) și Credit Europe (peste 18%).



METODA DE NOTARE
Pentru acest împrumut s-a luat în calcul o familie, soţ şi soţie, de 37 şi 35 de ani, cu un copil de 3 ani, fără nici o altă obligaţie de plată. Ambii sunt angajaţi, cu studii superioare, el cu salariul net de 3.000 de lei, la o firmă cu peste 300 de angajați şi o vechime de trei ani la actualul loc de muncă, ea cu 1.800 de lei, net, în sistemul bugetar, cu vechime de peste 5 ani la același loc de muncă. Cardul de debit este emis pe numele soţului.

PUNCTAJUL TOTAL
A fost calculat ca medie ponderată a următoarelor criterii: Suma maximă care poate fi obţinută prin împrumutul overdraft – cu o pondere de 35% în nota finală, dobânda – pondere de 40%, numărul de ATM-uri  – 20% şi timpul maxim de răspuns pentru aprobare – 5%. Comisioanele de emitere a cardului, de administrare şi de retragere de numerar de la ATM-urile proprii ale băncii şi de la ATM-urile altor bănci au fost prezentate pentru informare.

CRITERII:
DOBÂNDA: A fost notată cu 10 puncte pentru un nivel al ratei dobânzii mai mic sau egal cu 12% pe an. Nota scade cu câte 0,5 puncte la fiecare creştere a dobânzii cu câte 0,5 puncte procentuale. Pentru dobânzi mai mari de 18% sau N/A nota este de 3,5 puncte.
SUMA MAXIMĂ: A fost notată cu 10 puncte pentru o valoare de peste 25.000 de lei a împrumutului overdraft maxim ce poate fi obţinut de client. Între 20.000 lei şi 25.000 lei s-au acordat 9,5 puncte. Apoi, nota scade cu câte 0,5 puncte la fiecare reducere a sumei cu câte 1.000 de lei.
NR. ATM-URI: S-au luat în calcul atât ATM-urile proprii ale băncii, cât şi cele ale băncilor partenere, cu care există convenţii de practicare a unor comisioane similare celor din reţeaua proprie. S-au acordat 10 puncte pentru mai mult de 1.500 de ATM-uri. Nota scade cu câte 0,5 puncte la fiecare reducere a numărului de ATM-uri cu câte 100.
TIMP RĂSPUNS: S-au acordat 10 puncte pentru aprobare în cel mult 2 zile. Nota scade cu câte 0,5 puncte la fiecare creştere a perioadei de aprobare cu o zi, ajungând la 7 puncte pentru timp de răspuns mai mare de o săptămână. Pentru timp neprecizat de aprobare s-au acordat 5 puncte.