"Legea care este subiect de controversă şi dezbatere publică este strict pentru prevenţie. (…) Ca să avem realizabil un asemenea demers avem nevoie de un cadru formal. Introducem pentru prima oară obligativitatea statului român să participe cu fonduri exclusive pentru prevenţie. (…) Prevenţia înseamnă o viaţă mai bună, înseamnă depistarea riscurilor la timp, înseamnă creşterea calităţii vieţii, înseamnă bani mai puţini pentru că prevenţia costă mai puţin decât tratarea bolilor", a spus, duminică, Nicolăescu, într-o conferinţă de presă, precizând că pentru aplicarea acestei legi trebuie să existe norme de aplicare. 

El a indicat că ar trebui alocaţi 10% din totalul fondurilor din sănătate pentru programul naţional de prevenţie, care înseamnă 650-660 de milioane de euro. 

Nicolăescu a subliniat că serviciile de prevenţie prevăzute în lege sunt gratuite şi vor fi stabilite de Comisii speciale pe fiecare tip de prevenţie. 

Efectele programului de prevenţie ar fi vizibile în cinci-zece ani, potrivit lui Nicolăescu. Acesta a spus că la cinci ani de la începutul programului de prevenţie se vor face evaluări şi se vor lua măsuri de sancţionare, dacă va fi cazul. "Oferim în cunoştinţă de cauză serviciile şi omul poate să refuze în cunoştinţă de cauză, numai în scris. Omul informat va şti ce optează pentru el şi este decizia lui. Nu este decizia nimănui să bage mâna în buzunarul cuiva ca să-i ia bani. Fiecare om va opta pentru modul în care doreşte să participe la programul de prevenţie", a afirmat liderul PNL, care a subliniat că prevenţia înseamnă o viaţă mai bună. 

El a precizat că asociaţiile de pacienţi au participat la elaborarea proiectului de lege. De asemenea, Nicolăescu a indicat că în expunerea de motive a iniţiativei se dau exemple, punctând că acestea nu se aplică şi nu afectează oamenii. Potrivit acestuia, prin programul naţional de prevenţie se doreşte identificarea riscurilor fiecărui cetăţean în parte. 

"Scopul este programe naţionale pe toate patologiile care să ne ajute să îmbunătăţim starea de sănătate a populaţiei şi să micşorăm agravarea unor îmbolnăviri", a spus liberalul. 

Liderul PNL a afirmat că există deschidere pentru modificarea articolului referitor la sancţiuni. "Aţi văzut vreo lege în lumea asta care dacă nu are o sancţiune se aplică corect?", a adăugat el. 

Sursa: Agerpres