Condus de Ericsson, „5G pentru Europa” se va axa pe proiecte de cercetare și inovație care vor folosi rețelele 5G ca un factor important de creștere pentru întreaga piață. Programul va derula și colaborări de cercetare intersectoriale axate pe integrarea IT&C-ului în procesele, produsele și serviciile oricărei industrii, ceea ce va întări poziția Europei ca cea de-a două regiune din lume în materie de bugete de cercetare și dezvoltare. De asemenea, acest program va dezvolta proiecte inovatoare care vor permite companiilor mici să coopereze cu o gama largă de jucători din industrie, să interacționeze cu universități de top și să le asigure accesul rapid și facil la tehnologie de ultimă generație.
„5G pentru Europa” va dezvolta proiecte pilot pentru soluții 5G în domenii ca: transport, auto, Internetul Tuturor Lucrurilor, utilități, siguranță publică, infrastructură și retail.

Printre partenerii de cercetare și din mediul academic ai programului se numără universități tehnice de renume ca Scuola Superiore Sant'Anna din Pisa, Italia, Technische Universität Dresden din Germania, Universidad Carlos III și IMDEA Networks Institute din Madrid, Spania și King's College din Londra, Marea Britanie.

În ceea ce privește parteneri din industrie, programul beneficiază de colaborarea cu wiseSense, Weiss Robotics și MyOmega System Technology din Germania și Zucchetti Centro Sistemi din Italia.

În martie 2015, Ericsson a lansat un program de cercetare și dezvoltare 5G pentru Suedia împreună cu parteneri din industria locală și mediul academic suedez. „5G pentru Europa” extinde această inițiativă în 7 țări și 10 instituții, urmând ca din ce în ce mai mulți parteneri să fie incluși în program în următorii ani.

Peste 60% din bugetul Ericsson dedicat cercetării și dezvoltării este investit în Europa și 15.000 dintre cei 25.000 de angajați din acest departament lucrează în Europa. Ericsson este compania cu numărul cel mai mare de patente legate de comunicațiile digitale depuse la Oficiul European de Patente în 2013. Compania are parteneriate solide cu toți marii operatori din Europa și contribuie la programul european de cercetare și inovație Union Horizon 2020, fiind implicat în aproximativ 40 de proiecte 5G.