'Pe partea de venituri avem colectări de bugete foarte mici, în comparaţie cu media europeană. Nu am colectat mai mult de nivelul de 27 – 29% din PIB, indiferent de conjunctura economică. Pe cotele de impozite vedem un sistem de impozitare foarte dezechilibrat, din motive demografice, din cauza disproporţiei dintre forţa de muncă şi numărul mare al celor cuprinşi în sistemul de asistenţă socială. România are un deficit la sistemul de pensii care în momentul de faţă se apropie la 3% din PIB. Ca să putem echilibra situaţia, pensiile ar trebui să fie cam la 60% din cât sunt ele acum', a subliniat Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal a spus că şi cota de TVA rămâne o problemă pentru mediul economic, iar reducerea TVA la pâine nu a avut rezultatele aşteptate.

'Nivelul TVA este unul foarte înalt. Reducerile parţiale de TVA nu au avut efect. Dau exemplul TVA la pâine, de 9%, la care rezultatul a fost zero. Cei care au plătit înainte de reducere sunt tot cei care plătesc şi acum. În ceea ce priveşte investiţiile, anul acesta vom marca un minim istoric. Vedem în continuare investiţii care nu au niciun sens', a spus Dumitru.

Dezbaterile de joi au avut ca subiecte poziţionarea României în contextul central şi est-european la 25 de ani de la căderea comunismului, posibilitatea accelerării creşterii economice într-un mod sustenabil pe modelul economic existent, scăderea finanţării externe şi creşterea capitalului autohton.AGERPRES