Doar trei săptămâni ne mai despart de începutul sezonului estival, iar opeeratorii economici de pe litoral se întreabă dacă şi anul acesta inspectorii de la Antifraudă le vor mai călca din nou pragul aşa cum au făcut anul trecut. Răspunsul noului şef al Fiscului îl găsiţi în cele ce urmează:

Capital: Se apropie 1 mai. Anul trecut toţi inspectorii au fost la mare, într-o operaţiune de control. Să ne aşteptăm la ceva ce aceeaşi amploare şi în acest an?

D.D.: Îşi vor desfăşura activitatea aşa cum reiese din analiza lor de risc. Nici mai mult nici mai puţin. Rolul lor e să vadă unde e evaziunea. Şi acolo trebuie să fie prezenţi. Sigur că au fost tensiuni că oamenii când se distrează nu au chef să vadă un inspector ANAF. Şi în acelaşi timp rolul controlului fiscal e să disturbe cât mai puţin activitatea companiei pe care o controlează. Ambele trebuie urmărite. Sunt zone consacrate care totdeauna sunt în risc. Dar în același timp se vede o îmbunătăţire a comportamentului contribuabililor. Să dăm un exemplu. A fost Paştele catolic. Păi aţi mai auzit de reclamaţii vis a vis de controalele antifraudă care au deranjat pe cineva? Nu! Controalele s-au efectuat? Da! Însă s-au efectuat în aşa fel încât să ne facem treaba însă să disturbăm cel mai puţin.

Capital: Să înţelegem că inspectorii care se duc în control de 1 mai la mare vor fi mai discreţi?

D.D.: Ei îşi vor face treaba. Planul lor de activitate e determinat de analiza de risc. Dacă concluziile acestor analize le vor spune să facă control vor face, dacă nu, nu-l vor face, dar ce vreţi dumneavoastră să aflaţi este dacă vor da buzna peste oamenii care se distrează la mare. Ideea e că treaba, cantitatea de controale de la antifraudă nu s-a oprit, dar s-a făcut mai bine, mai discret, dacă vreţi, dar la fel de eficient.

CITEŞTE ŞI EXCLUSIV Dragoș Doroş, ANAF: Alte 30 de persoane cu averi mari intră sub controlul Fiscului

Doroş, ANAF, despre sediul Antenelor: În momentul în care instanţele vor decide, sigur intră în proprietarea privată a statului şi merge spre valorificare

Anul trecut, 600 de inspectori Antifraudă au verificat, în minivacanţa de 1 Mai, peste 450 de pensiuni, hoteluri, restaurante şi cluburi de la mare şi de la munte.

Potrivit bilanţului publicat de Fisc, aceştia au dat amenzi de 2 milioane de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 200.000 de lei.

Din cele 450 de unităţi verificate, cele mai multe au fost în judeţul Constanţa.