România este prezentă și ea în acest clasament cu doar 2 persoane care au un câștig anual de peste un milion de euro. În anii trecuți, România se afla cu o singură persoană în clasament.

Capital.ro informa în urmă cu cinci ani că un bancher din România a încasat în 2012 mai mult de 1 milion de euro. El se află printre cei 3.5000 de finanţişti europeni ale căror venituri au depăşit acest prag impresionant. Bancherul din România a câştigat aproximativ 1,33 milioane de euro şi este unul dintre puţinele cazuri unde nu apar detalii în ceea ce priveşte provenienţa exactă a acestor bani. În cazul majorităţii bancherilor analizaţi, Autoritatea Bancară Europeană(EBA) a evidenţiat separat sumele provenite din venituri fixe şi pe cele provenite din venituri variabile, cum ar fi bonusurile de performanţă.

Conform raportului actual, cel mai plătit bancher din România a incasat 1,46 milioane de euro.

La nivel european aproximativ 80% dintre bancheri (4.133 de persoane) aveau sediul în Marea Britanie. O posibilă explicaţie este că bancherii plătiţi în lire sterline au fost avantajaţi în raport cu colegii lor de pe continent în condiţiile în care lira sterlină s-a apreciat cu 5,4% în raport cu moneda euro în 2015.

"În majoritatea ţărilor numărul bancherilor foarte bine plătiţi a crescut uşor, cu excepţia Ungariei, Finlandei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei şi Poloniei, unde acest număr a scăzut uşor", se arată în raportul EBA.

Ponderea ocupată de remuneraţia variabilă în recompensele acordate bancherilor a crescut în 2015, în pofida unei limite legale conform căreia bonusurile nu pot fi mai mari cu 100% faţă de salariul fix dar pot ajunge la 200% cu aprobarea acţionarilor. Potrivit EBA, ponderea remuneraţie variabilă-salariul fix a crescut până la 147% în 2015 de la 127% în 2014. În sectorul de asset management, raportul a ajuns la 468%, potrivit Agerpres.

În cazul Marii Britanii, şase bancheri din această ţară au fost recompensaţi cu peste 20 milioane de euro în 2015 şi alte 2.927 persoane au câştigat între unu şi două milioane de euro. Cea mai mare parte din industria financiară britanică este bazată în City-ul londonez, cel mai important centru financiar din Europa. Publicarea raportului EBA vine într-un moment în care City-ul londonez îşi pune semne de întrebare cu privire la viitorul său după Brexit. La rândul său EBA, care în prezent are sediul la Londra, va trebui să găsească o nou locaţie după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.