"Dacă ne uităm în structura exporturilor, 83,25% din exporturile româneşti sunt realizate de firme cu capital străin. Am făcut un sondaj în rândul primilor 100 de exportatori români, cei mai mari care realizează jumătate din exportul ţării, niciunul nu a luat un leu sau un euro din sistemul bancar din România", a subliniat Mihai Ionescu, citat de Agerpres.

"Dacă ar exista doar multinaţionalele în România, atunci băncile din ţara noastră ar trebui să îşi închidă porţile. Pentru că niciodată o multinaţională nu o să accepte să ia un credit la dobânda din România, mult mai mare decât în ţara în care îşi are sediul. Ca atare, interesul bancherilor, ca şi al nostru, al exportatorilor, este să ajutăm acest sector, încă autohton, de oameni care au apărut după 1989. Aici este ţinta sistemului bancar. Cei 16,7%% care înseamnă aproape 20.000 de firme care trebuie sprijinite", a mai spus reprezentantul ANEIR.

El a precizat că exportatorii sunt nemulţumiţi de anumite bănci, care, supărate fiind pe insuccesele pe care le-au avut din cauza "nesăbuinţei lor de a da credite cu buletinul", pun condiţii imposibil de respectat clienţilor de bună calitate.

"Banca nu se uită în planul de afaceri al firmei, nu se uită dacă are comenzi. Te cutremuri când vezi că o firmă este inundată de comenzi, dar i se închide uşa în nas. Noi în fiecare an ducem exportatorii la aproape 100 de manifestări internaţionale, vin de acolo cu comenzi ferme, merg la bănci cu ele, dar foarte multe bănci nu se uită la contracte sau comenzi, se uită doar la ce au în ogradă, la garanţii", a subliniat Ionescu.