Economia din 17 judeţe ale României nu va depăşi 10 miliarde de lei în 2016. Alte 17 judeţe din ţară vor avea un PIB cuprins între 10 şi 20 de miliarde de lei. PIB-ul a patru judeţe (Iaşi, Ilfov, Braşov şi Prahova) va fi între 20 şi de 30 de miliarde de lei, în vreme ce PIB-ul a trei judeţe va fi de peste 30 de miliarde de lei, reiese din calculele Comisiei.

Economia Municipiului Bucureşti va atinge nivelul de 182,5 miliarde de lei, mai mult decât valoarea cumulată a economiilor următoarelor şase judeţe din topul celor mai mari judeţe în funcţie de valoarea PIB.

  • Judeţele Mehedinţi şi Covasna vor înregistra în 2016 cel mai mic PIB din România, de 5,4 miliarde de lei.

PIB-ul din opt judeţe din România va creşte într-un ritm superior creşterii economice prognozate la nivel naţional, de 4,1%. Este vorba despre Braşov, Sibiu, Gorj, Argeş şi Olt – cu o creştere reală a PIB de 4,2%, Dolj (4,3%), Constanţa (4,4%) şi Prahova – judeţul care va înregistra cea mai mare creştere economică din România, de 4,5%, potrivit cursdeguvernare.ro .

Opt judeţe şi municipiul Bucureşti vor avea o creştere de 4,1%, în linie cu proiecţia de la nivel naţional.

  • Judeţele cu cea mai slabă evoluţie din punct de vedere al creşterii economice sunt Giurgiu (3,6%) şi Ialomiţa (3,7%).
  • Foarte puţine regiuni vor reuşi să recupereze din decalaje în 2016.

Astfel, în majoritatea judeţelor unde economia nu depăşeşte 10 miliarde de lei, creşterea economică de anul viitor este estimată a fi sub media de la nivel naţional.

Judeţul Olt (cu un PIB de puţin peste 10 miliarde) va avea o creştere economică de 4,2% în 2016. În linie cu economia naţională vor creşte trei judeţe cu un PIB sub 10 miliarde de lei, respectiv Sălaj, Covasna şi Satu Mare, restul regiunilor cu un PIB mai mic de 10 miliarde de lei urmând să crească într-un ritm mai lent decât media naţională.

Mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro