CITEŞTE ŞI

Cum se produce

Cum se fabrica produsele ready-meal

Autor: |

O scoţi din frigider, desfaci ambalajul şi gata: ai o mâncare gătită aproape ca la mama acasă. Produsele ready-meal, căci despre ele este vorba, sunt din ce în ce mai căutate de către români. Cu efort minim, ne putem bucura în doar câteva minute de o mâncare gătită.

Produsele ready-meal se împart în mai multe categorii: salate, şniţele, chiftele, mâncăruri făcute la cuptor şi produse preparate la grătar.

În funcţie de conţinut şi de reţetă, salatelele pot reprezenta atât garnitură cât şi fel principal. Cu toate acestea, cele mai multe etape din procesul de fabricaţie sunt identice indiferent de produs. Legumele alese cu atenţie provin, de regulă, de la producători români certificaţi. Cele care necesită fierbere, adică morcovii şi cartofii, se curăţă şi se spală, iar apoi se aşează în navete şi se pun timp de 2 minute sub un jet de apa rece. Dupa acestă operaţie,  cartofii şi morcovii sunt transportaţi în sala de tratament termic. Aici se fierb şi sunt pregătiţi pentru procesare. Legumele care se folosesc în stare crudă, ţelina, ceapa, varza, pătrunjelul sau mărarul sunt supuse unui proces asemănător. Singura diferenţă este verdeţurile au nevoie de mai mult timp de spălare pentru a îndepărta toate impurităţile. Toate legumele se trec în sala de preparare salate unde se toacă în funcţie de fiecare reţetă.

 

Aici, unul din primi paşi este cântărirea ingredientelor. Dacă salatele au în compoziţie carne de vită sau de pui, această trebuie fiartă. După fierbere, carnea se pune la răcit la o temperatură de 70. Dupa racire, la fel ca şi legumele, carnea se toacă cu ajutorul roboţilor. De aici, toate ingedientele sunt cântărite conform reţetei şi sunt introduse în malaxor, unde sunt amestecate conform programului stabilit. Dacă reţeta include şi maioneză, aceasta este adăugată pentru omegenizare. După acest procedeu, compoziţia este transferată în recipiente speciale pentru a fi ambalate.

Un produs care se regăseşte des pe masa românilor este şniţelul. Amestecul de făină, ou şi pesmet în care se înveleşte carnea se numeşte panadă. Șniţelul de pui, de porc şi puiul shanghai sunt produsele care se obţin prin folosirea acestui procedeu. Înainte de toate, carnea este tranşată, iar apoi trecută prin făină şi condimentele specifice.  Apoi este întrodusă în panadă şi ajunge, bucată cu bucată, în baia de ulei, cu o temperatură de 160 de grade. Dupa maximum 6 minute se scot preparatele cu paleta şi se pun în sita de inox pentru scurgere. Apoi ajung în depozitul de răcire.

Cei care iubesc grătarul, au o soluţie la îndemână. Desfac ambalajul, pun repede la incălzit carnea, iar fripura este gata. Avantajul produselor ready-meal este tocmai acesta: chiar dacă te afli la birou sau chiar dacă nu ai unde să aprinzi un foc, poţi avea pe masă o bucată de carne gătită la grătar. Iar aici, variantelele sunt diverse: piept de pui la grătar, frigarui de pui, file de pui, pulpe dezosate sau grătar de porc. Indiferent de produsul aleas, se respectă aproape acelaşi etape de fabricaţie. Carnea este tranşată şi transportată în zona de gătire. Aici, este pusă pe unul din numeroasele grătare şi prăjită

 timp de 3-4 minute. După aproximativ 2 minute, se întoarce pe cealaltă parte cu ajutorul unei palete. În cazul friguruilor de pui, procesul este mai complex, fiind nevoie de mai multe operaţiuni până să ajungă la grătar. Operatorii feliază în fâşii pieptul de pui pentru a putea fi introduse pe frigare. După ce produsele sunt gătite, se pun într-un bol de inox şi se transferă în depozitul de răcire.

Chiftelele sunt un alt produs pe gustul românilor. Procesul lor de fabricaţie începe cu cântărirea legumelor şi a cărnii. Acestea sunt tocate şi introduse în malaxor, unde împreună cu ingredientele din reţeta de fabricaţie se obţine omogenizarea compoziţiei. De aici, este transferată în maşina de modelat şi porţionat chiftele. După modelare, sunt asezate în tavi şi transportate în sala de tratament termic. Aici se prăjesc timp de 4 minute.

Preparatele la cuptor amintesc cel mai mult de mâncarea gătită la mama acasă. Fie că este vorba despre zacuscă sau despre sarmale, şi aceste produse culinare elaborate se pot cumpăra de pe rafturile magazinelor.

Ca să-şi păstreze proprietăţile şi gustul, produsele ready meal urmează un proces complex de ambalare. Mai întâi trebuie verificată temperatura produselor cu termometru cu laser şi se realizează analiza organoleptică a fiecarui lot de produs. Produsele se cantaresc manual pentru calibrare, iar apoi sunt transferate la maşinile de sigilat. Sigilarea şi etichetarea, cele două procese automatizate, sunt realizate cu o tehnologie modernă, care are darul de a conserva produsul şi de a-i păstra aroma şi gustul.  

 

 

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

Cum se produce

06 aprilie 2015

Cum se produce polistirenul

Cum se produce

16 martie 2015

Cum se produc salamurile crud-uscate VIDEO

Cum se produce

02 martie 2015

Cum se produc țigările

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii