CITEŞTE ŞI

Imobiliare

Cum a evoluat preţul apartamentelor în principalele reşedinţe de judeţ ale ţării în 2015

Autor: |

Locuinţele s-au scumpit în majoritatea reşedinţelor de judeţ din România pe parcursul acestui an, potrivit unei analize realizate de portalul de anunţuri imobiliare.ro. Cele mai semnificative rate anuale de creştere, de peste 10%, au fost consemnate în Cluj-Napoca, Timişoara şi Suceava, în vreme ce ieftiniri au avut loc doar în Sibiu, Reşiţa şi Focşani.

Regiunea Centru

Cu excepţia Sibiului, care se numără printre cele trei oraşe care au consemnat scăderi de preţ, în toate celelalte oraşe-reşedinţă din regiunea Centrală pretenţiile vânzătorilor s-au majorat în 2015.

În Alba Iulia, preţurile au crescut anul acesta cu 5,5%, de la 583 de euro pe metru pătrat util la 615 euro pe metru pătrat.

În Braşov, apartamentele s-au scumpit, în medie, cu 6,5%, de la 821 de euro pe metru pătrat util în trimestru patru din 2014, la 874 de euro pe metru pătrat util în ultimul trimestru din 2015. Faţă de luna mai 2008, când a fost atins vârful preţurilor în Braşov, respectiv 1.475 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 40,7% mai mică.

După un declin anual de 2,7%, apartamentele din Sibiu costă acum 663 de euro pe metru pătrat util, faţă de 682 de euro pe metru pătrat în perioada similară a anului trecut. Aceasta este cea mai mare scădere de preţ consemnată la nivel naţional în 2015.

Regiunea Nord-Est

Trei dintre reşedinţele de judeţ din această zonă a ţării – Suceava, Bacău şi Piatra Neamţ – sunt incluse în clasamentul celor mai mari scumpiri consemnate în ultimul an, în timp ce alte două – Botoşani şi Iaşi – se numără printre oraşele cu cele mai mici rate de creştere.

În Bacău, preţurile s-au majorat cu 8,2% în ultimele 12 luni, de la 590 de euro pe metru pătrat util, la 638 de euro pe metru pătrat.

În Botoşani, ritmul de creştere a fost ceva mai temperat, situându-se la o medie de 4,8%; apartamentele din oraş pot fi achiziţionate acum cu 605 euro pe metru pătrat util, faţă de 577 de euro pe metru pătrat în perioada similară a anului trecut.

În Iaşi, pretenţiile proprietarilor s-au majorat cu 4,8% în ultimele 12 luni, de la o medie de 789 de euro pe metru pătrat util, la 827 de euro pe metru pătrat.

În Piatra Neamţ, apartamentele s-au scumpit în ultimul an cu 8,7%, de la 571 de euro pe metru pătrat util în ultimul trimestru din 2014, la 621 de euro pe metru pătrat în prezent. Suceava, pe de altă parte, se situează pe locul al treilea în clasamentul creşterilor de preţ.

Regiunea Nord-Vest

În Baia Mare, apartamentele s-au scumpit în ultimele 12 luni cu 5,1%, de la o medie de 600 de euro pe metru pătrat util consemnată în ultimul trimestru al anului trecut, la o valoare de 631 de euro pe metru pătrat valabilă în prezent.

În Bistriţa, preţurile s-au majorat cu 4,4%, de la 532 de euro pe metru pătrat util la finele anului trecut, până la 556 de euro pe metru pătrat în momentul de faţă.

Cluj-Napoca se situează pe primul loc atât în clasamentul oraşelor cu cele mai scumpe apartamente, surclasând Capitala, cât şi în topul celor mai mari scumpiri consemnate la 12 luni. Pretenţiile vânzătorilor din oraşul de pe Someş s-au majorat cu 13,6% în ultimul an, de la 978 de euro pe metru pătrat util în trimestru patru din 2014, la 1.111 euro pe metru pătrat în prezent.

CITIŢI ŞI Bucureştiul a fost depăşit de Cluj-Napoca în topul celor mai scumpe apartamente din ţară

În Oradea, preţul mediu cerut de vânzători s-a majorat cu 5,2% în perioada analizată, de la 612 euro pe metru pătrat util, la 644 de euro pe metru pătrat.

În Satu Mare a avut loc un avans de 6% în ultimele 12 luni, de la 500 de euro pe metru pătrat util, la 530 de euro pe metru pătrat.

În Zalău, reşedinţa judeţului Sălaj, apartamentele s-au apreciat cu 2,5%, ajungând la o valoare medie de 502 euro pe metru pătrat, faţă de 490 de euro pe metru pătrat în perioada similară a anului trecut.

Regiunea Sud-Est

În Brăila, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente a crescut cu 1% în ultimul an, situându-se în prezent la o medie de 586 de euro pe metru pătrat util, faţă de 580 de euro pe metru pătrat în trimestrul al patrulea din 2014.

În Buzău, preţurile au consemnat un avans mult mai pronunţat, respectiv 7,2%, de la 579 de euro pe metru pătrat util la finele anului trecut, la 620 de euro pe metru pătrat în momentul de faţă.

În Constanţa, apartamentele scoase la vânzare s-au scumpit cu 7,6% în decursul ultimelor 12 luni, de la 852 de euro pe metru pătrat util, la 917 euro pe metru pătrat. Valoarea actuală este cu circa 42% mai mică decât cea consemnată în momentul de vârf al pieţei locale (iunie 2008), respectiv 1.589 de euro pe metru pătrat.

Focşani este cel de-al treilea oraş al ţării care a consemnat reduceri de preţ în ultimele 12 luni, după Sibiu şi Reşiţa. În reşedinţa judeţului Vrancea, apartamentele s-au depreciat, în medie, cu 0,8%, de la 573 de euro pe metru pătrat util, la 568 de euro pe metru pătrat.

În Galaţi, pe de altă parte, preţurile s-au majorat cu 6,4% în decurs de un an, până la o valoare medie de listare de 658 euro pe metru pătrat util, faţă de 619 euro pe metru pătrat în ultimul trimestru din 2014.

În Tulcea, apartamentele disponibile spre vânzare pot fi achiziţionate acum cu o sumă de 723 de euro pe metru pătrat util, cu 4,2% mai mult decât în perioada similară a anului trecut (când ajungeau la 694 de euro pe metru pătrat).

Regiunea Sud-Muntenia

În Piteşti, reşedinţa judeţului Argeş, preţurile apartamentelor au crescut cu 7,9% în ultimele 12 luni, de la 681 de euro pe metru pătrat util spre sfârşitul anului trecut, la 735 de euro pe metru pătrat în prezent.

În Ploieşti, capitala judeţului Prahova, suma medie solicitată de vânzători a crescut cu 4,2%, de la 720 de euro pe metru pătrat util, la 750 de euro pe metru pătrat.

În Târgovişte, cel mai mare oraş al judeţului Dâmboviţa, un apartament poate fi achiziţionat, în medie, cu 500 de euro pe metru pătrat, valoare cu 2,6% mai mare decât cea consemnată în urmă cu 12 luni, respectiv 488 de euro pe metru pătrat util.

CITIŢI ŞI Cu cât s-au scumpit apartamentele în cartierele bucureştene

Regiunea Sud-Vest Oltenia

Două dintre reşedinţele acestei regiuni – Craiova şi Slatina – se înscriu în clasamentul oraşelor cu cele mai mari scumpiri. În Craiova locuinţele s-au scumpit cu 8,7% în ultimul an, de la 735 de euro pe metru pătrat util în ultimul trimestru din 2014, la 799 de euro pe metru pătrat în prezent.

În Târgu-Jiu, preţurile apartamentelor s-au menţinut relativ constante, la o valoare de 667 de euro pe metru pătrat util (faţă de 666 de euro pe metru pătrat anul trecut).

În Râmnicu Vâlcea, locuinţele disponibile spre vânzare s-au apreciat cu 5,4% în ultimele 12 luni, de la 600 de euro pe metru pătrat, la 633 de euro pe metru pătrat.

În Slatina, reşedinţa judeţului Olt, pretenţiile proprietarilor s-au majorat cu 7,8%, de la 533 de euro pe metru pătrat util, la 575 de euro pe metru pătrat.

Regiunea Vest

Aradul şi Timişoara se numără printre oraşele cu cele mai mari scumpiri consemnate în 2015. Arad, oraşul care anul trecut s-a situat pe primul loc în clasamentul celor mai mari ieftiniri, se numără în 2015 printre reşedinţele de judeţ cu cele mai importante creşteri de preţ. După un avans de 7,2%, apartamentele din oraş pot fi achiziţionate acum cu 536 de euro pe metru pătrat util, faţă de 500 de euro pe metru pătrat în urmă cu un an.

În Deva, reşedinţa judeţului Hunedoara, preţurile apartamentelor s-au menţinut constante în ultimul an, la o valoare medie de 602 euro pe metru pătrat util.

Reşiţa, reşedinţa judeţului Caraş-Severin, este al doilea dintre cele trei oraşe care au consemnat reduceri de preţ în 2015. După un declin de 1%, preţul mediu solicitat de vânzătorii din oraş este acum 407 euro pe metru pătrat util, faţă de 411 euro pe metru pătrat anul trecut.

Timişoara se situează pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari creşteri de preţ consemnate în 2015 (după Cluj-Napoca) şi, totodată, pe locul al treilea în topul oraşelor cu cele mai scumpe apartamente din ţară. În ultimul trimestru din 2015, suma medie solicitată de vânzători a ajuns la 929 de euro pe metru pătrat, cu 12,7% peste valoarea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 824 de euro pe metru pătrat.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DCNews

Agrointeligenta

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro
loading...