Africa de Sud este cel de-al treilea mare exportator mondial de lămâi, după Spania şi Turcia. Exporturile cultivatorilor de lămâi din Africa de Sud generează o sumă de aproximativ trei miliarde de rand anual iar sectorul asigură 60.000 de locuri de muncă directe în timp ce în perioada de vârf a sezonului de cultivare şi export, lunile mai-octombrie, 100.000 de oameni lucrează în acest sector.

Asociaţia cultivatorilor de lămâi din Africa de Sud a estimat că vânzările pe piaţa din UE, care în mod normal este responsabilă pentru jumătate din exporturi, vor scădea cu până la 15% în acest an din cauza acţiunilor luate împotriva bolii citrus black spot (CBS). Această ciupercă provoacă pete negre pe coaja fructelor de portocal şi alte citrice însă nu este periculoasă pentru oameni.

“Nu vrem ca acest subiect să provoace o escaladare a disputelor comerciale aşa că am decis să oprim în mod voluntar exporturile”, a declarat reprezentantul în UE al Asociaţiei cultivatorilor de lămâi din Africa de Sud, Deon Joubert. Potrivit acestuia fermierii vor renunţa la exporturi în valoare de 500 milioane rand (46,5 milioane de dolari) şi vor suporta alte costuri adiţionale în valoare de 480 milioane de rand în acest an.

Aproximativ 45% din exporturile de citrice ale Africii de Sud, o industrie de opt miliarde de rand pe an, ajung în UE însă prezenţa ciupercii CBS în unele loturi a determinat blocul comunitar să interzică anul trecut importurile de lămâi, portocale şi mandarine. Africa de Sud este principala sursă de portocale pentru consumatorii din Marea Britanie, Germania şi Franţa însă cultivatorii de citrice din sudul Europei se tem că ciuperca ar putea să le afecteze arbuştii dacă fructele din Africa de Sud continuă să intre pe piaţa UE.

Sursa: Agerpres