La sfârşitul lunii martie, rata creditelor neperformante a ajuns la 33% din totalul împrumuturilor, de la 31,8% la sfârşitul lunii decembrie. Din totalul împrumuturilor de 215,9 miliarde de euro, peste 71 de miliarde de euro reprezintă credite neperformante acordate persoanelor fizice şi juridice din Grecia.

Conform analiştilor, rata creditelor neperformante va începe să scadă în trimestrul trei din acest an. Cea mai dificilă problemă cu care se confruntă băncile elene o reprezintă creditele de consum, care au fost primele afectate de criza financiară şi de nivelul record al ratei şomajului (peste 27%). Dar au crescut şi problemele legate de împrumuturile acordate corporaţiilor, ce reprezintă aproximativ 60% din portofoliile băncilor din Grecia.

Valoarea creditelor cu întârziere de plată de cel puţin 90 de zile acordate corporaţiilor a ajuns la 38 de miliarde de euro în primul trimestru din 2014, în timp ce rata creditelor neperformante la întreprinderile mici şi mijlocii a urcat la 47%.

Într-un raport recent al reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, se arată că a încetinit ritmul de formare a noilor credite neperformante, dar calitatea portofoliilor băncilor continuă să se deterioreze din cauza recesiunii şi a şomajului ridicat.

De asemenea, raportul indică necesitatea rezolvării situaţiei în care se află băncile cu probleme şi modurile de gestionare a creditelor neperformante.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva sistemului bancar din Grecia, reflectând aşteptările privind redresarea economiei în 2014 – 2015, după şase ani de recesiune.

Redresarea graduală a economiei, alături de recapitalizarea băncilor elene şi recâştigarea accesului la pieţele de capital vor atenua şi mai mult presiunile privind finanţarea şi vor duce la o redresare graduală a profitabilităţii în 2015, consideră Moody's.

În plus, perspectiva ţine cont de aşteptata deteriorare a calităţii activelor în 2014, deşi într-un ritm mai redus decât înainte, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

În ciuda cererii interne slabe, pe fondul reducerii salariilor şi al ratei ridicate a şomajului, mediul operaţional pentru băncile elene se va îmbunătăţi gradual în următoarele 12 – 18 luni, apreciază Moody's, care se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Greciei de 0,3% în 2014 şi de 1,2% în 2015, datorită turismului şi exporturilor.

Dar rata creditelor neperformante (NPL) ar urma să ajungă la nivelul record de 37% din totalul împrumuturilor brute la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor, de la 31,7% la 30 decembrie 2013, avertizează Moody's.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).