În total, numărul de companii mari, cu cifra de afaceri de peste un milion de euro, intrate în insolvenţă anul trecut, se ridică la 333, în scădere de la 577 în urmă cu un an. 

De altfel, potrivit Coface, numărul insolvenţelor s-a redus per total, în 2016, la minimul ultimilor 10 ani, respectiv 8.053 de companii nou intrate în această procedură, cu 21% mai puţine faţă de 2015. 

Pe de altă parte, 'incidenţa insolvenţelor se regăseşte şi în rândul companiilor care au mai mulţi angajaţi, dinamica fiind corelată, probabil, cu avansul foarte accelerat al salariului minim pe economie din ultimii ani'. 

'Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori în ultimii opt ani şi a crescut mult mai rapid decât nivelul productivităţii medii, ponderea acestuia în salariul mediu brut de la nivelul economiei crescând de la 27% în 2008 la 43% în 2016', a declarat Iancu Guda, director servicii şi economist şef la Coface România. 

În acest condiţii, numărul locurilor de muncă raportat de companiile insolvente în 2016 a scăzut doar cu 14%, comparativ cu 2015, mai lent faţă de contracţia insolvenţelor. 

Potrivit Coface, principala cauză a insolvenţelor a fost scăderea semnificativă a veniturilor, cuplată cu acumularea de pierderi din ce în ce mai mari. 

Pe domenii, cu cele mai multe insolvenţe, conduce industria fabricării produselor textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte, cu 61 de companii insolvente la 1.000 de companii active, urmată de cea a construcţiilor, cu 40 de insolvenţe la 1.000 de firme active, şi cea a hotelurilor şi restaurantelor, cu 37 de insolvenţe la 1.000 de firme active. 

Zonele cele mai afectate de insolvenţe sunt Bucureşti şi Nord-Vest, iar la polul opus se află zonele Vest şi Sud-Vest. 

AGERPRES