”Efectele acestui fenomen se manifestă deja în mod direct prin creșterea ratei șomajului în zonele rurale respective”, spune Daniel Buda.

Oficialul citează un studiul al Transnational Institute care arată că terenurile arabile din România și din multe alte state din Europa de Est sunt cumpărate de către cetățeni europeni în diferite scopuri precum agricultura industrială, minerit, energie, turism etc.

”Potrivit acestei cercetări, aproximativ 20%-30% din zonele arabile ale României se află în posesia cetățenilor străini din UE, iar 10% se află în posesia persoanelor rezidente în alte state din afara UE. Acest fenomen constituie un pericol serios pentru comunitățile rurale autohtone pentru că locuitorii zonelor respective pierd controlul asupra unor suprafețe mari de pământ. Achiziționarea terenurilor agricole de la granițe de către străini poate fi privită ca o amenințare la adresa securității naționale. Situația actuală a fost facilitată și de faptul că nu au fost emise notificări din partea României către UE pentru instituirea unor restricții la cumpărarea terenurilor de către străini”, spune europarlamentarul român.

Mai multe detalii, pe agrointel.ro