CITEŞTE ŞI

Actualitate

BCR a raportat un profit net de 918,9 milioane de lei în 2015

Autor: |

Banca Comercială Română a înregistrat, în 2015, un profit net de 918,9 milioane de lei, reprezentând 206,8 milioane de euro, pe baza eliberărilor de provizioane de risc datorate rambursărilor aferente portofoliului de credite neperformante, determinate de capacităţi sporite de procesare şi recuperare a acestora, precum şi de o situaţie economică mai bună, a anunţat vineri grupul bancar român.

Rezultatul operaţional a fost de 1,56 miliarde de lei (351,3 milioane de euro), mai redus cu 18,4% decât în anul precedent, de 1,91 miliarde de lei (430,8 milioane euro), ca urmare a veniturilor operaţionale mai mici, aflate sub impactul unei contribuţii mai reduse din derularea creditelor neperformante, un mediu de dobânzi scăzute şi costuri mai ridicate cu proiectele IT aflate în derulare.

"Am trecut printr-o transformare amplă a băncii, iar aceasta este vizibilă în îmbunătăţirea semnificativă a serviciilor pentru clienţi. Deţinem un capital foarte puternic şi suntem determinaţi să fim în permanenţă un partener de încredere pentru clienţii noştri, precum şi să găsim soluţii comerciale pentru provocările şi dificultăţile financiare pe le întâlnesc aceştia. În anul precedent, BCR a acordat peste 8 miliarde de lei credite noi în economie şi a scăzut ratele lunare pentru mai mult de 30.000 de clienţi. Credem că aceasta este calea corectă de urmat pentru o bancă", a declarat directorul general al BCR, Sergiu Manea.

Ponderea împrumuturilor neperformante (NPL) a scăzut anul trecut la 20,2% comparativ cu 25,7% în decembrie 2014, ca urmare a eforturilor susţinute de a reduce portofoliul de credite neperformante şi de a îmbunătăţi calitatea portofoliului de credite performante. Rata de acoperire a NPL s-a situat la un nivel foarte confortabil de 77,4%, în decembrie 2015.

BCR a înregistrat o creştere semnificativă a vânzărilor de credite noi: pe segmentul retail volumul creditelor noi în moneda naţională s-a ridicat la 5 miliarde lei, iar pe segmentul corporate volumul creditelor noi înregistrate în bilanţ s-a ridicat la 3,6 miliarde de lei.

Astfel, în activitatea bancară retail, performanţa ridicată a reţelei de sucursale a generat volume noi de credite în monedă naţională de 5 miliarde de lei mulţumită vânzărilor de credite garantate aflate în creştere anuală cu 11,5% anual, susţinute la rândul lor de vânzările de noi de credite "Prima Casă" mai ridicate cu 29% faţă de anul precedent, în timp ce volumul de credite de nevoi personale a crescut cu 7% anual.

În activitatea corporate, portofoliul de credite nou acordate s-a ridicat la 3,6 miliarde lei, susţinut de o creştere de 3,6% pe segmentul de întreprinderi mici şi mijlocii. Volumul de credite noi aprobate este din ce în ce mai ridicat, susţinut de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai bună, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţurilor de furnizori.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 13%, la 1,99 miliarde de lei (448,3 milioane euro), de la 2,29 miliarde de lei (515,1 milioane euro) în anul 2014, ca rezultat al rezolvării accelerate a portofoliului de credite problematice, eforturile de a oferi preţuri competitive pe piaţă, precum şi un mediu dominat de rate mai mici ale dobânzii.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 2%, la 752,2 milioane lei (163,2 milioane euro), de la 711,3 milioane lei (160 milioane euro) în 2014, susţinute de veniturile generate de tranzacţii bancare şi distribuţia de produse de asigurare.

Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 14,5%, la 308,4 milioane lei (69,4 milioane euro), de la 360,8 milioane lei (81,2 milioane euro) în anul 2014, din cauza activităţii mai reduse de tranzacţionare.

Venitul operaţional a scăzut cu 9,3% la 3,07 miliarde lei (691,9 milioane euro) de la 3,39 miliarde lei (762,4 milioane euro) în anul 2014, în special din cauza veniturilor nete din dobânzi mai reduse, împreună cu un rezultat din tranzacţionare diminuat.

Cheltuielile administrative generale în anul 2015 au ajuns la 1,51 miliarde de lei (340,5 milioane euro), mai ridicate cu 2,6%, comparativ cu 1,47 miliarde lei (331,9 milioane euro) în anul 2014. Realizarea ţintelor privind costurile, stabilite în 2012 în planul de redresare şi atenţia continuă dedicată îmbunătăţirilor de productivitate, este de aşteptat să se traducă în investiţii semnificative în infrastructura IT a băncii. Ca atare, raportul cost - venit a avansat la 49,2% în anul 2015, faţă de 43,5% în aceeaşi perioadă din 2014, precizează BCR.

În ceea ce priveşte capitalizarea băncii, aceasta a rămas solidă, pentru a susţine creşterea afacerii. Raportul de solvabilitate al BCR era în decembrie 2015 de 19,6%, în timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (Grup BCR) cumula o valoare foarte solidă de 5,66 miliarde de lei în decembrie 2015.

"Există în acest moment o serie de provocări neaşteptate pentru sectorul financiar local, nu în ultimul rând o dezbatere aprinsă despre modul în care instituţiile bancare ar trebui să sprijine economia. Suntem determinaţi să identificăm, împreună cu toate părţile interesate, calea corectă de a susţine un
program de dezvoltare solid, ancorat în stabilitate, creştere economică şi acces sustenabil la servicii financiare, asigurând, totodată, o protecţie adecvată debitorilor deveniţi cazuri sociale", a adăugat Sergiu Manea.

Referitor la pierderile nete din deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere, BCR a înregistrat o eliberare de provizioane în valoare de 72,9 milioane lei (16,4 milioane euro) în anul 2015, faţă de o sarcină negativă de -4,44 miliarde lei (-999 milioane euro) în anul 2014, ca urmare rambursărilor aferente portofoliului de credite cu probleme, bazate pe capacităţi sporite de procesare şi recuperare a creditelor neperformante, precum şi pe o situaţie economică mai bună.

În anul 2015, BCR a înregistrat în continuare o calitate mai ridicată a portofoliului de credite performante, ca urmare a implementării în anii anteriori a unor procese de selecţie şi monitorizare mai performante.

Depozitele de la clienţi au fost în creştere cu 6,8% la 42,63 miliarde lei (9,42 miliarde euro) la 31 decembrie 2015, faţă de 39,92 miliarde lei (8,91 miliarde euro) la 31 decembrie 2014, determinate de evoluţia pozitivă a depozitelor retail şi IMM. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca beneficiind totodată de surse de finanţare diversificate, inclusiv compania mamă.

"BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de inversa pe termen mediu şi lung mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de autofinanţare în lei", spune BCR. AGERPRES

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii