UPDATE (Adaugă, la finalul articolului, poziția BCR și declarația vicepreședintelui ASF Mircea Ursache )

La BCR, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzacţiile de tip sell-out, precum şi cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada aprilie 2012 – noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest. În urma controlului, ASF a concluzionat că persoane din cadrul societăţii, prin acţiunile întreprinse, au realizat tranzacţii care au dat semnale false şi au indus în eroare investitorii şi posibilii investitori în legătură cu cererea şi oferta de acţiuni pentru nouă emitenţi şi au menţinut la un nivel anormal preţul acţiunilor pentru doi dintre aceştia (în raport cu preţul istoric înregistrat de aceste acţiuni în perioada anterioară), realizând astfel acţiuni de manipulare a pieţei.

Prin urmare, ASF a decis să sesizeze PÎCCJ – DIICOT pentru săvârşirea faptei de manipulare a pieţei pentru o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul BCR, dar şi existenţa unor suspiciuni cu privire la participarea a trei angajaţi din cadrul băncii la realizarea acţiunii de manipulare a pieţei.

Totodată, în sesizarea PICCJ – DIICOT, ASF prezintă şi indiciile privind manipularea pieţei de către o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul SSIF Harinvest.

Conform sursei citate, ASF va urmări implementarea de către BCR a propriilor măsuri anunţate cu privire la reglementările interne.
 

Cea mai mare amendă aplicată conducerii Depozitarului Central

Printre măsurile decise de ASF în privinţa Depozitarului Central se numără: amendarea directorului general şi conducător al instituţiei, Adriana Tănăsoiu, cu suma de 10.000 de lei pentru că nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central şi nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului şi iniţierea, în termen de cel mult 90 de zile, de către Depozitarul Central a unor modificări ale Codului Depozitarului, în conformitate cu cerinţele ASF, având ca scop evitarea unor situaţii similare.

În urma controalelor, s-a constatat că Depozitarul Central nu a efectuat verificări şi nu a obţinut informaţii referitoare la tranzacţia iniţială de cumpărare şi data decontării acesteia cu ocazia confirmării, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB – operator de piaţă, a necesităţii introducerii în sistemul de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti a tranzacţiilor de sell-out speciale iniţiate de SSIF Harinvest şi decontate în patru zile de decontare, prin prisma îndeplinirii tuturor condiţiilor cerute de prevederile art. 79 alin. (1), (5) şi (6) din Titlul II al Codului Depozitarului Central.

La SSIF Broker Cluj-Napoca, verificările au avut ca obiect tranzacţiile de tip sell-out, precum şi cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest.

Astfel, ASF a constatat neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al SSIF Broker,
nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operaţiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut, existenţa unor neconcordanţe între momentul tranzacţiilor, aşa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA, şi momentul tranzacţiilor, aşa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor, dar şi nerespectarea reglementărilor operatorului de piaţă referitoare la notificarea modificărilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB.

ASF a dispus sancţionarea directorului general, Grigore Chiş, a directorului general adjunct, Florica Zoicaş – Ienciu, cu amenzi în cuantum de 2.000 de lei fiecare, dar şi a reprezentanţilor compartimentului de control intern Oana Tudor şi Rareş Florian Bodea cu 2.000 de lei şi, respectiv, 1.000 de lei.

'Pe lângă măsurile menţionate, ASF va iniţia, în perioada imediat următoare, modificări ale legislaţiei primare care să permită aplicarea de sancţiuni contravenţionale adecvate în cazul nerespectării reglementărilor proprii de către personalul Depozitarului Central şi al intermediarilor instituţiilor de credit', se mai precizează în comunicat.

Cazul investitorilor păgubiţi de la Harinvest a intrat în atenţia ASF şi ulterior a organelor de cercetare penală, după ce Depozitarul Central a folosit, la jumătatea lunii noiembrie, 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pentru decontarea unor tranzacţii intermediate de Harinvest, întrucât firma de brokeraj nu a avut banii respectivi în cont în data decontării.

Depozitarul a recuperat banii de la Harinvest, care a fost nevoit să vândă acţiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizaţi din rezerv fondului de garantare. Potrivit Depozitarului Central, Harvinvest a confirmat că deţine acordul clienţilor pentru tranzacţii sell-out speciale pe contul clienţilor săi, prin completarea şi semnarea documentelor aferente acestor operaţiuni. Operaţiunile sell-out nu au fost impuse, adică nu au fost dispuse de Depozitar.

Brokerul de la Harinvest Maria Voinea este suspectată de DIICOT că a falsificat notificări către Depozitarul Central şi în care figura că clienţii şi-ar fi dat acordul pentru tranzacţiile sell out.

ASF a derulat un control în luna noiembrie la Harinvest în urma căruia a dispus pentru început suspendarea activităţii Harinvest pentru trei luni şi amendarea cu 6.770 de lei (0,1% din cifra de afaceri din 2012). Cuatumul amenzii a fost redus ulterior la 677 de lei, autoritatea invocând o eroare de redactare.

La jumătatea lunii decembrie, ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei şi a interzis mai multor angajaţi să mai activeze pe piaţa de capital între trei şi cinci ani. Maria Voinea a fost amendată cu 100.000 de lei de ASF şi i s-a interzis să mai activeze timp de cinci ani pe piaţa de capital.

Din totalul amenzilor, firma de brokeraj a fost sancţionată cu 338.500 de lei, sumă redusă partea a doua a lunii ianuarie la 33.850 de lei, autoritatea invocând şi de această dată o eroare de redactare. Valoarea cumulată a amenzilor dictate de ASF a scăzut astfel de la 618.500 de lei la 313.850 de lei.

UPDATE

Reprezentanții BCR susțin că instituția a respectat în mod factual reglementările din piața de capital, niciunul dintre angajații băncii neluând parte la frauda Harinvest.

“ASF nu a identificat vreo culpă instituţională, având în vedere faptul că BCR a respectat şi în mod factual, şi din perspectivă legală, reglementările de piaţă în vigoare”, susține BCR.

Mai mult, oficialii bănci menținează că mici BCR, nici angajaţii săi nu au luat parte la frauda Harinvest; tranzacţiile s-au derulat cu un broker autorizat şi reglementat, aplicându-se comisioanele uzuale pentru tranzacţii standard  pe piaţă.

“BCR nu a cunoscut şi nu a profitat de pe urma neregularitaţilor produse în relaţia dintre HARINVEST şi clienţii săi. Banca nu poate purta răspunderea de a fi investigat activitatea brokerului HARINVEST ori responsabilitatea pentru acţiunile angajaţilor acestui broker; de altfel, nu ar fi avut calitatea legală de a efectua asemenea investigaţii şi nici acces la informaţii în acest sens”, spun cei de la BCR.

“BCR a sprijinit investigaţia ASF, demonstrând că operaţiunile în cauza s-au făcut cu nerespecarea modelului de afaceri al BCR, iar banca nu  a urmărit în niciun moment beneficii ilicite în urma acestor tranzacţii. Aplicăm masurile de rigoare care au fost deja comunicate de catre banca ASF, în conformitate cu politica de toleranţă zero pentru încălcări ale normelor de operare interne”,  se menționează în poziția BCR remisă Capital.

Ursache: Măsurile aplicate de ASF contra Harinvest au fost exemplare

Măsurile aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară contra casei de brokeraj Harinvest au fost exemplare, dar legislaţia privind piaţa de capital are lipsuri şi ASF nu poate sancţiona entităţile care îşi încalcă propriile regulamente şi reglementări interne, a declarat ieri, vicepreşedintele ASF, Mircea Ursache, citat de Agerpres.

"Evenimentul de la Harinvest este unul istoric, la începutul anului 2011, şi există furtul unei societăţi de brokeraj. Eu nu mă ocup de hoţi, de hoţi se ocupă instituţiile statului. Eu i-am scos din piaţă, le-am dat interdicţie cinci ani" , a declarat Ursache.

Vicepreşedintele ASF a menţionat că înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Penal, în februarie 2014, problemele de manipulare şi abuz de piaţă erau contravenţii, iar după această dată sunt infracţiuni de competenţă DIICOT şi sancţionate cu privarea de libertate şi interzicerea unor drepturi.