Industria petrolieră va diminua anul acesta cheltuielile de capital cu 10-13% din cauza scăderii preţului ţiţeiului, ceea ce va duce la un deficit de combustibil pe termen lung şi o majorare semnificativă a preţului în următorii patru-cinci ani, a declarat Claudio Descalzi la Forumul de la Davos, scrie Agerpres.

'OPEC este ca o bancă centrală pentru petrol şi trebuie să asigure stabilitatea preţului ţiţeiului, pentru ca investiţiile să se desfăşoare fără întreruperi', a explicat şeful Eni.

Şi şefii companiilor energetice Total şi BHP Billiton au anunţat miercuri că vor reduce investiţiile la proiectele de exploatare a şisturilor bituminoase.

Guvernul Băncii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a afirmat că scăderea preţului ţiţeiului ar putea încetini implicarea Chinei în proiectele de energie regenerabilă.

'Suntem puţin îngrijoraţi că nivelul preţului ar putea să ducă la reducerea subvenţiilor la noile tipuri de energie pe care le dezvoltăm şi ar putea duce la scăderea investiţiilor în proiectele de energie regenerabilă', a apreciat oficialul chinez.

Acesta a adăugat că un preţ mai scăzut al ţiţeiului ar putea fi benefic pentru avansul economiei şi crearea de locuri de muncă, deoarece China este dependentă de petrol şi gazele naturale din import.

Şi secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, a apărat la Davos decizia cartelului de a menţine nemodificat nivelul producţiei.

'Toată lumea ne-a spus să reducem producţia. Dar vreau să vă întreb: noi producem la costuri mai ridicate sau mai scăzute? Hai să producem prima dată la costuri mai scăzute şi apoi la costuri mai ridicate', a declarat oficialul OPEC.

Marţi, cotaţia barilului de ţiţei Brent a coborât sub 49 de dolari, după ce Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2015 şi 2016, ceea ce implică o cerere mai scăzută pentru combustibil.

La închiderea bursei Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de ţiţei Brent cu livrare în luna februarie s-a situat la 47,99 dolari, în timp ce în SUA cotaţia era de 46,39 dolari.

Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimările de creştere a economiei mondiale la 3,5% în 2015 şi la 3,7% în 2016, comparativ cu un avans de 3,8% anul acesta şi 4% anul viitor, prognozate în octombrie. Recentele evoluţii pe plan global, cum ar fi preţul mai scăzut al ţiţeiului, deprecierea euro şi a yenului şi potenţialul mai redus de creştere în multe state, au afectat economia mondială de la publicarea precedentelor prognoze ale FMI, în octombrie, se arată în raport.

Preţul ţiţeiului a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, pe fondul excesului de ofertă şi a cererii modeste.