Mai jos, textul postat de Cîţu pe reţeaua de socializare.

"Până acum o lună problema României în cazul unei încetiniri a economiei mondiale (crize?) era datoria publică. După aprobarea bugetului pentru 2016 avem două probleme/puncte slabe: datoria publică şi deficitul bugetar. Consumul intern ne poate proteja cât de cât dar şi aici a apărut o problema – în ultimele luni se bazează din ce în ce mai mult pe credit.

E greu să vezi în acest context investiţii din exterior fără reduceri de taxe sau chiar subvenţii. Investiţiile din interior cred că mai aşteaptă.

La nivel global riscurile vin din aceleaşi surse: datoria publică mare şi deficite publice mari venite din cheltuieli publice. Problemele din 2008 nu au fost rezolvate atunci. S-a preferat o soluţie care a folosit atât politică monetară cât şi politică fiscală pentru a împinge rezolvarea în viitor. În următorii ani suntem nevoiţi să facem exact acest lucru. În 2016 China îşi rezolva dezechilibrele acumulate în câteva decenii. După acea urmează alte ţări în curs de dezvoltare şi ţările dezvoltate. Nu se rezvolta totul cu o criză şi gata. Cred că urmează câţiva ani de internalizare a probelmelor din 2008.

De aceea am tot spus să fim atenţi şi să nu creştem deficitul în 2016. Este un context economic global dificil. Dar înţeleg că erau mai importante obiectivele pe termen scurt (guvernul să nu supere pe nimeni şi astfel să nu fie eliminat) decât o economie solidă pe termen lung.

Atenţie la sistemul bancar local. Expunere prea mare pe stat. Piaţa obligaţiunilor arată puţin prea bine".