Ploile din 2014 nu au fost benefice pentru vii şi pentru culturile de legume, iar acest lucru l-a simţit şi antreprenorul Horia Culcescu. El spune că pierderile cumulate ale tuturor firmelor sale au ajuns la două milioane de euro. Însă potrivit datelor transmise de Registrul Comerţului, la solicitarea Capital, pierderile cumulate ale celor mai mari trei companii ale sale: Leoser (sere cu o suprafaţă de 90 de hectare în localitatea Popeşti-Leordeni), Leader International şi Berser (un complex de sere lângă cartierul Berceni din Bucureşti) au fost de 3,45 de milioane de euro.

Investiţii în crame şi în sere

Cu toate că anul 2014 nu a fost unul bun pentru producătorul de legume, fructe şi vin, omul de afaceri, de profesie inginer agronom, nu a oprit investiţiile demarate în ultima perioadă. „Din 2011 şi până în prezent, am investit în jur de 25-30 de milioane de euro în modernizarea serelor, a cramelor şi a sistemelor de irigaţii“, a declarat Horia Culcescu pentru Capital.

Împreună cu două UAI-uri (asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii), Culcescu a reuşit să obţină fonduri europene, două milioane de euro, pentru a moderniza sistemele de irigaţii destinate culturilor de vie întinse pe o suprafaţă de 1.200 de hectare, în Ostrov şi Lipniţa.

În aceleaşi localităţi, are două crame pentru care a obţinut alte două milioane euro din fonduri europene. Valoarea totală eligibilă pentru proiectul de modernizare a cramelor a ajuns la 3 milioane de euro. Din 2010 și până în prezent, Culcescu a ajuns să investească în total 14 milioane de euro, în afacerea cu vinuri.

Pe lângă culturile de vie, deţine şi 230 de hectare de sere. La unele dintre aceste sere intenţionează să renunţe şi să folosească terenul pentru un proiect imobiliar. Deşi, în primăvara acestui an, apăruse zvonul că a vândut serele unui grup de dezvoltatori imobiliari coordonaţi de Cătălin Grigore, proprietarul companiei de consultanţă Sud Rezidenţial, ulterior s-a dovedit că omul de afaceri este el însuşi parte din acest proiect.

„Ori că vinzi apartamente, ori că vinzi teren tot acelaşi lucru este. M-am asociat cu mai mulţi antreprenori pentru a construi un complex rezidenţial de locuinţe. Astfel, vom ridica un cartier rezindenţial pe o suprafaţă de 25 de hectare“, a afirmat Culcescu. Referitor la planurile sale privind serele, Culcescu spune că nu va renunţa şi că va construi altele pe un teren din apropierea Capitalei, împreună cu organizaţia Hortifruct (n.r- organizaţia a fost înfiinţată în 2007 şi este alcătuită din şapte membri: Leoser, Berser, Leader International, Frank ‚93 Prod, Ostrovit, Lio Agro Com şi Ilser Oltenia).

„Vrem să mărim suprafeţele de sere, dar în afara Bucureştiului. Mă gândesc la cel puţin 30 de hectare, unde vom construi sere performante. Investiţia presupune un buget de circa 40-50 de milioane de euro, în următorii trei ani“, a completat omul de afaceri.

Până acum, Culcescu spune că a lucrat la montarea serelor noi, care au fost construite cu cele cinci milioane de euro, fonduri europene.

Cine este Horia Culcescu?

În vârstă de 45 de ani, Horia Culcescu s-a poziţionat pe locul 83 în ediţia anterioară a Top 300 Capital. Averea sa a fost estimată între 60 şi 65 de milioane de euro în 2014.

Întrebat dacă, în acest an, valoarea averii sale a crescut, Culcescu a estimat că deţine în continuare o avere similiară cu cea pe care o avea anul trecut.

Alături de sora sa, Oana Belu, şi cumnatul său, Lucian Velciu, a preluat afacerile cărora le-au fost puse bazele de către tatăl lor, Marin Culcescu. Business-urile au fost dezvoltate, apoi, şi cu sprijinul financiar al apropiaţilor, unul dintre aceştia fiind chiar George Becali, naşul lui Horia Culcescu. Potrivit declaraţiei de avere a patronului Stelei, în urmă cu câţiva ani, Culcescu a primit 18 milioane de euro împrumut de la Becali pentru a-şi finanţa business-ul.
Cel mai cunoscut brand deţinut de cei trei antreprenori este „Domeniile Ostrov“, aparţinând companiei Ostrovit care exploatează circa 1.600 de hectare de teren, din care 1.200 sunt plantate cu viţă-de-vie.

Compania mai are o fabrică cu o capacitate de depozitare de 130.000 de hectolitri de vin pe an, realizată în urma unei investiţii de circa 5 milioane de euro. Potrivit datelor transmise de Lucian Velciu, Culcescu a ajuns să producă la Ostrov circa 10.000 de tone de struguri. O altă firmă importantă din portofoliul celor trei antreprenori este Hortifruct, cunoscută ca cel mai mare producător de conserve din legume şi fructe din România.

În ultimii patru ani, am investit în total în jur de 25-30 de milioane de euro în sere, crame şi irigaţii
Horia Culcescu

143
de crame româneşti au fost modernizate cu ajutorul fondurilor europene