„În intervalul 01.03.2015 – 01.04.2015 s-au înregistrat 1034 apeluri pentru semnalarea refuzului emiterii bonurilor fiscale, din care 780 apeluri conforme şi 254 apeluri neconforme. Cele mai multe sesizări, în proporţie de 26% din totalul apelurilor conforme, au fost alocate Direcţiei regionale antifraudă  Bucureşti, iar cele mai puţine, în proporţie de 6%, au fost transmise către Direcţia regională antifraudă Sibiu”, informează ANAF la solicitarea Capital.

TelVerde 0800800085-ANAF a fost inaugurat la 1 martie.

Pe 15 martie, Antifrauda ANAF a pornit o companie de sancţionare a comercianţilor. Cea mai dură măsură – închiderea activităţii între o lună şi trei luni – a stârnit revoltă, mai ales că, în anumite cazuri, sumele depistate în plus sau în minus în casele de marcat erau derizorii şi nu justificau pierderile pe care le generează închiderea activităţii. Despre abuzurile Antifraudei, Capital a scris aici şi aici

Ulterior, premierul Ponta a anunţat că legislaţia va fi modificată, stabilind un prag de 300 de lei plus/minus în casa de marcat pentru care activitatea nu se mai închide. Decizia urmează să fie luată marţi, în şedinţa de guvern.

„Sesizările conforme au ca obiect în principal, refuzul de eliberare a bonurilor fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, emiterea acestora doar la cererea expresă a clientului, încălcarea obligaţiei legale de a afişa anunţul detaliat de atenţionare a clienţilor cu privire la emiterea bonurilor fiscale sau lipsa dotării cu aparate de marcat electronice fiscale”, precizează ANAF.