Invitat la emisiunea Capital Live, Alex Milcev, liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică al EY România, a vorbit despre provocările economiei românești. Plecând de la „Revoluția fiscală“ și ajungând la execuția bugetară, specialistul a identificat vulnerabilitățile sistemului fiscal și a arătat care sunt efectele nedorite ale legilor adoptate fără consultări și fără studii de impact. Iar o primă măsură care a dat peste cap tot mediul de business românesc a fost trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. „Mulţi angajatori, atât străini cât şi români, nu au crescut salariile pentru că nu au ştiut cum se va schimbă legislaţia. Acum este destul de clar că legislaţia nu o să dispară şi majoritatea au dedus că oferirera de bonusuri nu este o soluţie bună pe termen lung. Acum, toată lumea aşteaptă că acest pachet legislativ să treacă de Monitorul Oficial pentru a se conforma cu schimbările aduse“, a explicat Milcev.

Unde dai și unde crapă

Toate frământările mediului de afaceri se simt deja în planurile de dezvoltare ale companiilor. Totul se amână sau se anulează, iar asta se va vedea în rezultatele financiare. Printr-un efect de domino, și statul va încasa mai puțini bani din impozite și taxe, iar asta va face ca deficitul bugetar să devină o mare problemă. Pentru a respecta ținta, se va tăia din investițiile publice, și așa aflate la minim.  „Trebuie să ne încadrăm sub 3% deficit, iar asta vine cu un cost. Situația din ultimii ani, când investițiile au fost reduse sau nu s-au făcut, s-ar putea întâmpla și în acest an“, crede Alex Milcev. O soluție ar fi fondurile europene, dar și la acest domeniu suntem repetenți. „Avem la dispoziție miliarde bune de euro și nu suntem în stare să le atragem. Sunt țări care au atras aproape maximul din alocările pe care le-au avut, cum ar fi Polonia, și putem să vedem unde au ajuns“, arată specialistul EY România. Bineînțeles, și aici există soluții, dar este nevoie de voință, de competență și de multă muncă. 

„Avem nevoie de personal calificat pentru repartizarea fondurilor europene, pentru a ajunge la nivelul celorlalte ţări europene care accesează fondurile mult mai bine. UE ne garantează dreptul de a cheltui aceste fonduri, însă noi nu o facem. Accesarea de fonduri eropene este cheia creşterii economice în următorii ani“, spune Milcev. 

 

Valoarea criptomonedelor

Economia digitală este una dintre cele mai dezbătute teme pe plan internaţional. Urmărirea și impozitarea tranzacțiilor din mediul virtual este o provocare pentru multe din guvernele lumii. O legislație globală încă nu există, dar sunt șanse ca lucrurile să se schime.  „Statul român nu ştie încă cum să descrie şi să analizeze problema criptomonedelor. Situaţia nu este clară şi momentan fiecare este liber să gândească ce vrea. Există o interpretare a autorităţilor fiscale legată de tranzacţiile ocazionale efectuate cu criptomonede, însă este o dilemă dacă tranzacţia de criptomonede este sau nu impozabilă. Cert este că acest comerţ şi tranzacţionarea de criptomonede în mod regulat şi profesional sau quasi-profesional, reprezintă o activitate impozabilă“, explică Alex Milcev.

Înregistrarea integrală a emi­siunii Capital Live, în care Alex Milcev a mai vorbit despre formularul unic, execuția bugetară sau legea salarizării unitare, se găsește pe Capital.ro și pe pagina de Facebook a revistei Capital.

Acest articol a fost publicat în numărul 10 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 12-18 martie 2018