O informație explozivă este preluată pe contul X (Twitter) al generalului francez Michel Yakovleff, militarul francez care a deținut cel mai înalt grad în structura militară a NATO – vice-șef al statului major al SHAPE.

Informația spune, laconic : « Avioane franceze pentru Ucraina ? » și preia o afirmație de pe un alt cont inconturnabil atunci când este vorba despre războiul din Ucraina și mai ales când e vorba despre armament – Xavier Tytelman, aviator militar, extrem de prezent în mediul online în special datorită reportajelor sale de pe front : « Să așteptăm o confirmare, dar aud zvonuri din ce în ce mai insistente despre prezența lor in Ucraina, încă de acum două săptămâni », scrie el.

Comparând câteva elemente, aceste zvonuri capătă consistență. Ne aducem aminte ca, în general, Franța nu face multă gălăgie în jurul armamentului pe care îl livrează și informațiile sunt publice o dată ce armamentul este deja în teren. A fost cazul anunțului surprinzător făcut de Emmanuel Macron la summitul NATO de la Vilnius privind livrarea misilelor cu rază lungă de acțiune Scalp. Însă la sfârșitul lui martie, Le Figaro făcea o dezvăluire spectaculoasă: 30 de ucrainieni erau deja formați în Franța pe avioanele de vânătoare Mirage 2000 de mai bine de o lună. Decizia fusese luată la nivel înalt înaintea de vizita lui Volodimir Zelenski la Paris.

Am scris atunci despre acest lucru și despre speculațiile care s-au făcut în media franceză în așteptarea conferinței de presă a celor doi președinți. Conferința în sine a fost destul de sibilinică și subiectul a trecut în plan secund. Președintele Comisiei de Apărare din Assemblée Nationale a confirmat însă și el că Franța ar putea livra câteva avioane Mirage2000 care sunt treptat înlocuite în armata franceză de ultimă generație de avioane de vânătoare – Raffale. Avantajul Mirage2000 este acela că există destul de multe pe piață, unele pe cale, de asemenea, să fie înlocuite.

Generalul Yakovleff a spus în repetate rânduri că livrarea de tancuri este ineficientă atâta vreme cât ele nu sunt susținute de aviație. Dificultatea în contraofensiva ucraineană vine și din faptul că livrarea de armament s-a făcut târziu și incoerent, iar dezmembrarea liniilor de apărare ruse, în special covorul de mine antitanc, poate fi făcută pe de o parte cu bombele cu submuniție, livrate deja de americani, pe de altă cu intervenția aviației care să neutralizeze minele antitanc.

Răspunsul ar putea să vina destul de curând.